“Čitanje NJE” – Ženska snaga u borbi protiv nevidljivosti i depresije

Projekt „6 glumica traži autora“ u organizaciji Kotar teatra iz Delnica i pod umjetničkim vodstvom ženskog glumačkog trija – Tare Rosandić, Marije Kolb i Erne Rudnički – ujedno i inicijatorica cijele ideje, zaživio je lani te uspješno realizirao prvi ciklus javnih scenskih čitanja suvremenih drama s jakim ženskim licima, nazvan „Čitanje NJE“ s ciljem senzibiliziranja društva o problemu podreprezentacije žena u medijima te prezentacije tekstova koji obiluju snažnim, nestereotipnim ženskim licima koje karakterizira višeslojnost, maštovitost i raznolikost…

Uz to, misija projekta koji je nakon prvog ciklusa naišao na vrlo pozitivan odjek u javnosti, kulturnim krugovima i među publikom, je prije svega umrežavanje i povezivanje ljudi iz struke, razmjena ideja, koncepata i mišljenja, stvaranje kreativnog okruženja koje potiče kritički odnos i nove suradnje, te pomoć samostalnim umjetnicima/ama koji zbog trenutačne situacije nalaze u profesionalno i financijski teškoj situaciji.

S početkom proljeća i blažih epidemioloških mjera, stiže i drugi ciklus „Čitanja NJE“ koji započinje suradnjom s gradskim kazalištem Zorin dom u Karlovcu, a realizira se uz podršku Ministarstva kulture i medija. Za tu prigodu odabran je tekst mlade i talentirane studentice dramaturgije Mije Laure Jurčić „Cijele, ali isprepletene“ koji tematizira borbu s depresijom i nemogućnost izražavanja emocija. Režiju javnog scenskog čitanja potpisuje Karlovčanka, također studentica dramaturgije, Petra Pleše, a čitaju i igraju, također iz grada na četiri rijeke, glumice Petra Cicvarić i Ana Maria Štefanac.

Nakon scenskog programa „Čitanja NJE“, dr. med. Igor Salopek iz Integrativnog centra mentalnog zdravlja u Karlovcu će održati predavanje na temu “NJEZINO mentalno zdravlje: prepoznavanje, pristupi, izazovi”, nakon kojeg će uslijediti razgovor s publikom.

Ulaz na program „2 u 1“, čitanja i predavanja, koji je zakazan za 8. travnja u 18 sati je slobodan i održat će se u skladu sa svim epidemiološkim mjerama. Čitavo događanje moći će se pratiti uživo putem livestreama na stranici Urania.hr.

U svibnju se program „Čitanje NJE“ seli u Varaždin, gdje se priprema sljedeće scensko čitanje u suradnji s umjetničkom organizacijom Gllugl, a u planu su i gostovanja u Rijeci i Zagrebu.

Komentiraj