Čistke u Hrvatskoj pošti s pozivanjem na HDZ

Patrik Macek/PIXSELL

Iako se za nepuna dva tjedna održavaju izvanredni parlamentarni izbori, u Hrvatskoj pošti intenzivno se događaju smjene većeg broja izvršnih direktora. Te smjene zapravo se iznuđuju pritiscima, a u konačnici nakon tih pritisaka izvršni direktori pristaju na sporazumni raskid ugovora o radu. To se najčešće radi tako da bi se izbjeglo da se te ljude smijeni sukladno internim propisima Hrvatske pošte i Zakonu o radu jer za takve, na propisima utemeljene smjene, najčešće nema utemeljenja. Nacional je dobio uvid u internu dokumentaciju Hrvatske pošte i predložene sporazumne raskide radnih odnosa koji to potvrđuju. Više izvora za Nacional je ispričalo da se te čistke provode tako da se tvrdi kako se to radi u ime HDZ-a, a odgovornost za tako neprimjereno ponašanje pripisuju Ivanu Čuli, izvršnom direktoru uprave, za koga se tvrdi da se poziva na člana uprave Josipa Udiljaka. Tvrdi se da su tijekom posljednjih nekoliko tjedana tako sa svojih dotadašnjih funkcija morali otići Žarko Barlović, izvršni direktor sektora prijevoza iz Divizije pošte, Gizela Mihaljević, izvršna direktorica sektora poslovne podrške poštanskim uredima iz Divizije mreže, Jure Čović, izvršni direktor Divizije ekspres iz grupe područja 1 te Katarina Špiljak, izvršna direktorica ureda uprave za marketing i razvoj. Tvrdi se da su upravo u tijeku slični pritisci na još neke izvršne direktore unutar Hrvatske pošte te da se u nekim situacijama političko pokriće HDZ-a koristi kao kišobran za pretežito osobne animozitete ili čistu osvetu.

Za Čulu se tvrdi i da nastoji implementirati neke neprimjerene poslovne modele koji su izgleda kopirani od nekih stranih operatera. “Prezentirao je upravi društva tzv. AB model dostave pošiljaka i milijunsku uštedu koja će se postići njegovom primjenom. Radi se o podjeli dostavnog područja na dva dijela, u kojem poštonoša jedan dan obilazi A područje rajona, a sljedeći dan B područje rajona.Time se izravno krše odredbe Zakona o poštanskim uslugama i Pravilnika o obavljanju univerzalne usluge. Iako AB model postoji u Hrvatskoj pošti, u službenim glasilima – HP glasniku, uputama za obavljanje poštanskih i kurirskih usluga, okružnicama, obavijestima i dopisima – on ne postoji. Jedini trag koji se može naći nalazi se u prezentacijama izvršnih direktora, elektroničkoj pošti izvršnih direktora, voditelja područja i ostalim službenim osobama u Diviziji pošte.

Također se spominje i u glasilima Hrvatskog sindikata pošte i Republičkog sindikata radnika hrvatske pošte koji su dostupni na internetu. U praksi se često događa da zbog povećana obujma posla poštari više ne mogu fizički iznijeti sve pošiljke. Umjesto da se poveća broj dostavnih rajona, odnosno smanji njihovo područje, pribjegava se AB modelu dostave.

Takvim načinom dostave gomilaju se pošiljake u poštanskim uredima, probijaju se rokovi za dostavu i poštari se nepotrebno opterećuju”, tvrdi izvor Nacionala iz Hrvatske pošte.

Isti izvor navodi da je autor svega toga Ivan Čulo potpomognut svojim prvim nadređenim Josipom Udiljakom te da su na spomenute, ali i na neke druge pozicije dovedeni ljudi koji nisu upozoravali na štetnost takva načina poslovanja.

Komentiraj