U Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela “Westin” počeo je Međunarodni šahovski festival za mlade, velika uvertira za simultanku nekadašnjeg svjetskog prvaka Garija Kasparova u cilju promidžbe šahovske igre i projekta “Šah uz školu”.

U 10 skupina u rapidu, brzopoteznom šahu i natjecanju osnovnih škola sudjeluje čak 410 mladih igrača iz 8 zemalja, a najuspješniji će izboriti pravo sudjelovanja na simultanci s legendarnim Garijem Kasparovom.

S obzirom na uzrast sudionika tempo igre je nešto usporen, jer se rapid igra na 10 minuta za cijelu partiju uz dodatak od 5 sekundi poslije svakog odigranog poteza, brzopotezni turnir se igra u tempu od 5 minuta za partiju uz dodatak od 3 sekunde poslije svakog poteza, dok se natjecanje osnovnoškolaca igra u tempu od 20 minuta za cijelu partiju i eventualni naknadni dodatak od 5 minuta za završetak partije.

Na Kasparovljevoj simultanci u petak, kojom će se obilježiti i 15 godina rada “Kasparov Chess Foundation”, sudjelovat će mnoge osobe iz javnog i političkog života. Evo popisa sudionika kojima će se pridružiti mladi šahisti koji će dobrim rezultatima na festivalu izboriti nastup na simultanci: Miroslav Ćiro Blažević, ministar Tomislav Ćorić, general Ante Kotromanović, ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, Vladimir Šeks, veslač Damir Martin​, redatelj ​Mario Kovač, predsjednici slovenskog i albanskog šahovskog saveza, gospoda Tomaž Subotič i Eduard Shalsi, slovenski europarlamentarac Milan Zver, Drago Horvat, guverner HNB-a Boris Vujčić i Dean Šoša.

Simultanka će početi u 17 sati, a izravno će je prenositi Hrvatska televizija od 18 do 19.30 sati na svom Trećem programu.

Komentiraj