Matt Cardy/Getty Images

Ciprasu prihvatljiv referendum kako bi se izbjegao raskol Sirize

Grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je u četvrtak svoju stranku Sirizu da sljedeći mjesec održi izvanredni kongres kako bi se premostile podjele, ali je i dodao da će i prijevremeni stranački referendum biti prihvatljiv ukoliko ljevičarski oponenti iz frakcije Lijeve platforme žele brže rješenje.

  • Obraćajući se središnjem odboru Sirize, Cipras je kazao da se odluka o stranačkoj strategiji ne bi trebala donijeti na brzinu te, ukoliko se pokaže potrebnim, predložio održavanje referenduma u nedjelju.

 

“Predlažem središnjem odboru održavanje izvanrednog kongresa na kojem bi se raspravilo o tome što znači biti na vlasti za nas kao ljevičare te o našoj strategiji u odnosu prema uvjetima paketa pomoći”, kazao je Cipras.

“No, postoji i drugo stajalište, koje se uvažava, a koje ne prihvaća vladinu analizu i vjeruje da postoji alternativa dogovoru od 13. srpnja”, kazao je Cipras, aludirajući na treći paket hitne pomoći vjerovnika kako bi se izbjegao grčki izlaz iz eurozone.

“Ako to bude slučaj (…) tada predlažem da stranka o tom ključnom pitanju održi referendum”, kazao je Cipras.

Tri člana Lijeve platforme su na sastanku stranačkog tajništva u utorak pozvali Ciprasa da napusti pregovore oko trećeg paketa pomoći i razradi plan za napuštanje eura. Središnji odbor Sirize ima 200 članova od kojih je više od pola ranije ovog mjeseca glasalo protiv sporazuma s vjerovnicima.

Vlade eurozone su 13. srpnja, nakon niza dugih i burnih sastanaka u Bruxellesu, osiromašenoj Grčkoj odobrile su početak pregovora o trećem paketu financijske pomoći u vrijednosti od preko 80 milijarde eura kako bi se izbjegao njezin bankrot i izlazak iz eurozone, samo tjedna dana nakon što su Grci odbili sličnu ponudu na referendumu. Cipras je prihvatio dogovor o novom paketu pomoći postignutom na summitu eurozone iako je, kako je kazao, to bila “loša noć za Europu”, a sporazum Grčkoj “nametnut” Grčkoj, no spasio je Atenu od izlaska iz eurozone i stoga se mora provesti.

Komentiraj