Grčki premijer Aleksis Cipras najavio je da će tražiti daljnje smanjenje grčkog duga i ublažavanje oštrih mjera štednje koje, po njegovim riječima, diktira Njemačka i rekao je da proračunski višak Njemačke s jedne strane i nastavak rekordne nezaposlenosti na jugu Europe s druge strane nisu prihvatljivi.

“Ne može Berlin biti neka vrsta europske štedionice i bilježiti proračunski višak dok je jug Europe pogođen rekordnom nezaposlenošću”, istaknuo je Cipras u razgovoru za atenski list Realnews objavljenom u nedjelju.

“Ako se tako nastavi, vidjet ćemo još neugodnih rezultata referenduma i izbora u Europi”, rekao je.

Po njegovim riječima,  dogma štednje je dovela Europu na “rub raspada”. Cipras je pozvao sjeverne zemlje članice Europske unije da pruže financijsku potporu problematičnom jugu u borbi protiv nezaposlenosti.

On je također ponovio svoj poziv Njemačkoj na isplatu ratne odštete za nacističku okupaciju.

“To je pitanje časti za državu”, kazao je. “Grčka neće povući svoje zahtjeve.”

Grčka vlada traži između 269 i 332 milijarde eura za štetu koju je Njemačka prouzročila tijekom Drugog svjetskog rata. To uključuje materijalnu štetu i odštetu za ratne zločine kao i za zajmove koje je Grčka pod prisilom morala odobriti Trećem Reichu a koji nikada nisu vraćeni.

Pitanje ratne reparacije snažno se obnovilo 2010. kada je Grčka potonula u dužničku krizu i bila primorana zatražiti spasonosne zajmove Europske unije u kojoj Njemačka utjelovljuje ulogu strogog vjerovnika.

Njemačka vlada odbija otvarati to pitanje i tvrdi da je ono politički i pravno riješeno u procesu ponovnog ujedinjenja Njemačke.

Komentiraj

FOTO:EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.