CIPRAS POTVRDIO REFERENDUM “Glasajte protiv mjera štednje”

U izvanrednom obraćanju narodu, Cipras je poručio je da će se referendum o predloženim mjerama štednje ipak održati. – Na referendumu nećemo glasati o izlasku iz eurozone. I dalje smo za pregovaračkim stolom. Europski kreditori su na stol odmah stavili bolju ponudu, čim je referendum najavljen – rekao je.

Svoje je sugrađane pozvao da na referendumu glasaju protiv predloženih mjera štednje. – Referendum je jači od odluke vlade, što mu i daje snažniju poziciju za pregovaračkim stolom. Glas ‘protiv’ nije glas za napuštanje Europe, već za povratak europskim vrijednostima, za sporazum koji će biti socijalno pravedan i kazniti one koji promiču korupciju – rekao je Cipras.

Tvrdi da o njegovoj predanosti Europi svjedoči i činjenica da se prije godinu dana kandidirao za predsjednika Europske komisije. – Nikad nisam očekivao da nam demokratska Europa neće dati dovoljno vremena i prostora da organiziramo referendum. Sramota je da gledamo ove neugodne scene zato što su nam zatvorili banke upravo zato što smo htjeli ljudima osigurati pravo da glasaju.

  • Referendum u Grčkoj najavljen za 5. srpnja ne ispunjava smjernice Vijeća Europe
  • Birači bi trebali imati najmanje dva tjedna prije glasovanja

Referendum u Grčkoj najavljen za 5. srpnja ne ispunjava smjernice Vijeća Europe, posebno onu koja kaže da bi birači trebali imati najmanje dva tjedna prije glasovanja, objavila je ta organizacija u srijedu.

Vijeće također ističe da zbog kratkih rokova nije u stanju poslati promatrače. Iako nema automatskih posljedica, stav Vijeća Europe ukazuje na zbunjenost koju brojni Grci osjećaju oko hitno sazvanog referenduma na kojem će odlučiti prihvaćaju li ili odbijaju prijednog međunarodnih kreditora.

“Ne prejudiciramo ishod referenduma”, rekao je glasnogovornik Daniel Holtgen.

Dodao je da je glavni tajnik Thorbjorn Jagland u medijima već podsjetio da bi prema smjernicama birači trebali znati referendumsko pitanje najmanje dva tjedna prije glasovanja i da bi referendum trebali nadzirati promatrači.

“To nije moguće (uzimajući u obzir kratak rok) i glavni tajnik je potvrdio da Vijeće Europe nije pozvano da pošalje promatrače”, rekao je Holtgen.

Komentiraj