“Čipka i dizajn” od 14. do 16. rujna u Lepoglavi

Marko Jurinec/PIXSELL

“Čipka i dizajn” tema je ovogodišnjeg, 22. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi koji se održava od 14. do 16. rujna, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare.

Festival ima veliki broj kulturnih, tradicijskih, edukativnih i zabavnih sadržaja, a zemlja partner je Italija. Uz Hrvatsku i Italiju, na Festivalu sudjeluju Bosna i Hercegovina, Poljska, Slovenija, Estonija i Mađarska. Tu su i svi domaći čipkarski centri Hvar, Pag, Sv. Marija, Sikirevci, Slovensko kulturno društvo “Triglav” iz Splita, Trg kraj Ozlja, Križevci, Primošten te domaćin i organizator – Lepoglava.

“Kroz Festival prezentiramo kulturu, naše ruralno područje, a sve to moramo iskoristiti kao potencijal u turizmu”, kaže gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

“Cijelu godinu predstavljamo Lepoglavu kao grad čipke, a ovo je kruna svih naših predstavljanja, centri koje mi kroz godinu posjećujemo, sada dolaze nama”, kaže Ljubica Dubovečak, direktorica Ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave.

Temu festivala “Čipka i dizajn” posjetitelji će moći upoznati kroz bogate izložbe, zanimljive radionice i predavanja, a sve će obogatiti eksponati koje će donijeti čipkarski centri. Posjetitelji će tako moći vidjeti haljine, nakit, različite uporabne predmete od čipke, najavljuje Dubovečak.

U sklopu Festivala obilježavaju se i Dani europske baštine 2018., pa će Lepoglava posjetiteljima ponuditi niz popratnih kulturno-zabavnih događanja s naglaskom na povezanost kulturne i prirodne baštine.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike, ministarstava kulture, turizma, poljoprivrede i hrvatskog povjerenstva za UNESCO.

Komentiraj