EPA/STR

Ciparski pregovori u zastoju zbog referenduma o uniji s Grčkom 1950.

Ciparski mirovni pregovori u srijedu su u zastoju jer su turski Ciprani odlučili da neće doći na sastanak zbog toga što grčki Ciprani žele obilježiti godišnjicu plebiscita o uniji s Grčkom koji se održao prije više od 60 godina.

Razgovori između vođe grčkih Ciprana Nicosa Anastasiadesa i vođe turskih Ciprana Mustafe Akincija naglo su prekinuti prošli tjedan zbog odluke parlamenta grčkih Ciprana da obilježi referendum iz 1950. o uniji s Grčkom.

Neslužbeni referendum, na kojem su glasali samo grčki Ciprani podržavši ga s više od 95 posto glasova, najavio je više od 20 godina unaprijed nasilnu podjelu otoka. Velika Britanija, tadašnji ciparski kolonijalni vladar, nije ga priznala.

Anastasiades i Akinci trebali bi se sastajati jednom tjedno, a idući sastanak predviđen je za četvrtak. No Akinci neće nazočiti, izvijestila je turska televizija NTV i potvrdio jedan dužnosnik grčkih Ciprana.

Turski Ciprani traže da se odluka parlamenta o obilježavanju referenduma poništi.

Anastasiades je priznao da je odluka donesena u lošem trenutku, da je pogrešna i besmislena, ali isto tako smatra da je turska strana pretjerano reagirala.

Dvije strane napreduju u pregovorima o ujedinjenju Cipra u obliku federacije dviju zajednica, no ovaj spor pokazuje koliko je napredak krhak.

Cipar je podijeljen 1974. nakon turske invazije potaknute državnim udarom pobornika unije s Grčkom.

Komentiraj