Cipar: Sklonište za životinje Tala Cats brine za čak 850 mačaka

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Jedno od skloništa za mačke na Cipru je posljednjih  mjeseci zabilježilo da je na ulicama sve više  mački-lutalica te je udomilo veći broj novih životinja.

Iako je otok Cipar među turistima poznat i po velikom broju mačaka u urbanim područjima i manjim mjestima, ovaj podatak pomalo zabrinjava. Slični izvještaji dolaze iz zemalja kao što su Rumunjska i Bugarska, no u njihovom slučaju riječ je o psima.

Mačke su jedne od najomiljenijih kućnih ljubimaca, a zaposlenici skloništa i centra Tala Cats tvrde kako je ova pojava povezana uz pandemiju koronavirusa, napuštanje ljubimaca i manje brige oko životinja. Voditeljica Dawn Foote ističe da je to vrlo tužno, jer neke životinje neće imati šansu za preživljavanje. Prije su se mačke hranile ostacima iz restorana i hotela te onim što su im ostavljali brojni turisti i ljudi, koji tu imaju vikendice, no sada toga nema.

Zabrinjava što mačke na ulicama nisu sterilizirane i cijepljenje te bi se još mogao povećati njihov broj i pojaviti neke od bolesti. Tala Cats služi i kao centar za rehabilitaciju životinja, mnoge mačke, koje žive ovdje nemaju jednu nogu, nedostaje im oko ili su ozlijeđene. Oko 850 mačaka sada živi u skloništu na jednom od brjegova, a voditeljica Foote brine za životinje na cijelom području otoka.

Komentiraj