FaH

Cipar: Konzervativci u blagom vodstvu

Ciparski vladajući konzervativci u blagom su vodstvu nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora u toj zemlji, dok je ekstremna desnica po prvi put nadomak osvajanja mjesta u parlamentu.

S oko 75 posto prebrojanih glasova desna stranka, Demokratski sabor, u vodstvu je s 31 posto glasova, dok je iza nje komunistička stranka AKEL s 25,6 posto, objavilo je izborno povjerenstvo pri ministarstvu unutarnjih poslova.

Iako Cipar ima parlamentarni sustav i predsjednik se bira odvojeno, nedjeljno glasovanje ocjenjuje se mjerom popularnosti predsjednika Nikosa Anastasiadesa, čiji mandat istječe 2018.

Anastasiades predstavlja ciparske Grke u razgovorima s ciparskim Turcima oko ujedinjenja otoka, koji je podijeljen od 1974. i turske vojne invazije koju je izazvao grčki vojni puč.

Diplomati su umjereno optimistični u procjeni da je možda na vidiku rješenje za ovaj dugo godina podijeljeni otok.

ELAM, nacionalistička stranka bliska grčkoj ekstremno desnoj Zlatnoj zori, osvojila je 3,78 posto glasova, što znači da ulazi u parlament u kojemu je izborni prag 3,6 posto.

“Po prvi put Cipar će imati nacionaliste u parlamentu”, objavio je čelnik Zlatne zore Nikos Mihaloliakos grčkom parlamentu malo nakon zatvaranja birališta na Cipru.

Apstinencija na izborima prelazi 30 posto, što je jedna od najvećih stopa od početaka Republike Cipar 1960. godine.

Nešto više od 540.000 ljudi imalo je pravo glasa na izborima na kojima se biralo 56 zastupnika u zastupničkom domu, u kojem su do sada dominirali desni Demokratski sabor i komunistička stranka AKEL, dok je stranka centra Demokratska stranka uobičajeno treća po snazi.

Komentiraj