EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Cipar bira predsjednika

Oko 550.000 ciparskih birača pozvano je u nedjelju izabrati novog predsjednika, a očekuje se reizbor Nicosa Anastasiades koji se natječe za drugi mandat na čelu te male članice Europske unije, podijeljene više od 40 godina.

Birališta su otvorena od 7 sati ujutro, a prema anketama 71-godišnji konzervativni  političar Anastasiades koji obećaje da će ponovno pokrenuti pregovore o ujedinjenju otoka, trebao bi dobiti 30 posto glasova.

Ako se predviđanja ispune Anastasiaes bi ostao na čelu te članice Europske unije koja je bila na rubu stečaja 2013., ali se oporavlja.

Zbog toga što je  taj mediteranski otok podijeljen, Republika Cipar, koja je članica EU i eurozone, prostire se na dvije trećine, dok na preostaloj trećini na jugu postoji Republika Turska Sjeverni Cipar, zajednica ciparskih Turaka koju priznaje samo Turska.

Birališta se zatvaraju u 18 sati, a dijaspora će moći glasati u oko 15 zemalja, ponajviše u Grčkoj i Velikoj Britaniji. U biračke popise upisano je i 657 ciparskih Turaka.

Od devet kandidata samo tri imaju izgleda za dužnost šefa države: konzervativni sadašnji predsjednik Anastasiades (71), kandidat kojega podržavaju komunisti Stavros Malas (51) i centrist Nikolas Papadopoulos (44), piše agencija dpa.

Prvi put natječe se kandidat krajnje desne stranke Elam, koja je 2016. osvojila da mjesta u parlamentu.

Prema anketama Anastasiades vodi s 35 posto, a dvojica njegovih protukandidata trebala bi dobiti oko 22 posto glasova.

Predviđanja govore da sadašnji šef države ipak neće prikupiti više od 50 posto glasova u prvome krugu pa se očekuje drugi 4. veljače.

Opetovani pokušaji da se otok ponovno ujedini nisu dali rezultata, a zadnji pregovori u srpnju 2017., nisu uspjeli jer je turska inzistirala na tome da na otoku bude i dalje vojno prisutna.

Anastasiades je obećao da će ponovno početi pregovore o ujedinjenju bude li izabran. Sebi pripisuje zasluge za brz oporavak nakon financijske krize iz 215. Nezaposlenost je pala sa 16 posto u 2014., na 11 posto krajem 2017., a gospodarstvo raste. No nezaposlenost je i dalje treća najviša u EU, među mladima oko 25 posto, a oporavak je prema analitičarima “relativan”.

Protivnici optužuju Anastasiadesa da je bio preblag u pregovorima s Turcima.

Prve izlazne ankete očekuju se oko 19 sati.

Komentiraj