‘Ciničan i licemjeran potez’: Trump vratio Kubu na popis zemalja sponzora terorizma

Administracija na odlasku američkog predsjednika Donalda Trumpa objavila je u ponedjeljak da je vratila Kubu na popis država sponzora terorizma, što bi moglo zakomplicirati očekivano popravljanje odnosa između dviju zemalja nakon što izabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost.

Samo devet dana uoči odlaska Trumpa iz Bijele kuće, američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da je Kuba vraćena na popis jer “podržava međunarodni terorizam i dugo godina pruža utočište bjeguncima od američkog pravosuđa, te kolumbijskim pobunjeničkim vođama”. Pompeo je također naveo da je razlog za stavljanje na popis podrška režima u Havani socijalističkom predsjedniku Venezuele Nicolasu Maduru.

Ova bi odluka mogla dodatno pogoršati odnose između nekadašnjih hladnoratovskih neprijatelja, nakon što ih je bivši predsjednik Barack Obama pokušao normalizirati. Obamina odluka o službenom uklanjanju Kube s liste terorista iz 2015. bio je važan korak prema uspostavljanju diplomatskih odnosa kasnije te godine.

Vraćanje na listu sponzora terorizma dogodilo se nakon mjeseci pravnih provjera, a dio stručnjaka vlade dvoji je li ta odluka opravdana, rekao je izvor koji je želio ostati anoniman.

Nadolazeći predsjednik Biden neće moći povući ovu odluku bez dugotrajnog pravnog procesa. Trump je nakon stupanja na vlasti postrožio restrikcije nad Kubom te je uveo sankcije za uvoz nafte iz Venezuele u tu otočnu državu.

Biden je tijekom predsjedničke kampanje rekao kako će odmah poništiti Trumpovu politiku prema Kubi „koja je naštetila kubanskom narodu i nije učinila ništa za demokraciju i ljudska prava“, no novi Trumpov potez mogao bi mu otežati posao.

Na listi država sponzora terorizma nalaze se i Sirija, Iran i Sjeverna Koreja.

Rodriguez: Ciničan i licemjeran potez SAD-a prema Kubi

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez ocijenio je u ponedjeljak “ciničnim i licemjernim” potez administracije na odlasku američkog predsjednika Donalda Trumpa kojim je Kuba vraćena na popis država sponzora terorizma.

“Osuđujemo ciničnu i licemjernu kvalifikaciju Kube kao države sponzora terorizma, koju su najavile Sjedinjene Države. Politički oportunizam ove akcije prepoznaju svi iskreno zabrinuti zbog pošasti terorizma i njegovih žrtava”, napisao je Rodriguez na Twitteru.

Trumpova administracija u ponedjeljak je Kubu ponovno stavila na listu zemalja koje podržavaju terorizam.

“Tom mjerom ponovno ćemo smatrati Kubu odgovornom i šaljemo jasnu poruku da Castrov režim mora da prekinuti podršku međunarodnom terorizmu i subverziju američke pravde”, naveo je američki državni tajnik Mike Pompeo aludirajući na bivše kubanske čelnike Fidela i Raula Castra.

Bivši američki predsjednik Barack Obama 2015. službeno je uklonio Kubu s liste terorista što je bio važan korak prema uspostavljanju diplomatskih odnosa kasnije te godine.

Komentiraj