Čini se da samo kod sobarica u Bijeloj kući nisu nađeni povjerljivi dokumenti. Otkriveni i kod bivšeg potpredsjednika Pencea

Savjetnici bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i predsjednika Joea Bidena bacili su se na vijest o povjerljivim dokumentima pronađenim u kući bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea u Indiani, a obojica to smatraju korisnom obranom u svojim istragama dokumenata.

Bidenov tim nastavlja povlačiti razliku između njega i Trumpa kada je u pitanju njihovo postupanje s povjerljivim dokumentima, a paralele između slučajeva Pence i Biden poslužile su za zaoštravanje tog argumenta u početnom ishodu.

Ali izvori upoznati s oba slučaja potvrdili su u utorak da nova otkrića o osjetljivim materijalima pronađenim u Penceovoj kući pomažu njihovoj stvari.

S jedne strane, Trumpov pravni tim vijest o povjerljivim dokumentima pronađenim u Penceovom domu smatra pozitivnim razvojem događaja za bivšeg predsjednika, vjerujući da to otkriće, zajedno s Bidenovom vlastitom istragom posebnog odvjetnika koja je u tijeku u vezi s njegovim rukovanjem povjerljivim dokumentima, mijenja dinamiku istrage Ministarstva pravosuđa o bivšem predsjedniku, prema izvoru upoznatom s tim pitanjem.

Dok su okolnosti različite u svakom slučaju, članovi Trumpovog pravnog tima vjeruju da će ovaj razvoj događaja otežati tužiteljima da opravdaju podizanje kaznenih prijava protiv bilo koga od njih, rekao je izvor.

U međuvremenu, Bidenovim dužnosnicima je laknulo zbog te vijesti, prema izvorima koji su rekli CNN-u da Penceova vijest “spušta temperaturu u vezi s time da je ovo priča samo o Bidenu”.

Drugi izvor upoznat s istragom usporedio je korake koje je Pence poduzeo nakon otkrića povjerljivih dokumenata s onima koje je poduzeo Biden. Pence je FBI-u predao desetak dokumenata označenih kao povjerljivi ubrzo nakon što ih je otkrio.

Kad je Bidenov tim u studenom pronašao povjerljive dokumente u njegovom uredu think tanka u Washingtonu, odmah su obavijestili Nacionalni arhiv, koji je zauzvrat obavijestio Ministarstvo pravosuđa, iako otkriće tjednima nije javno objavljeno.

“Čini se da je Pence slijedio vrlo sličan početni proces kao Biden u smislu dobrovoljnog pregleda materijala i brzog otkrivanja nadležnim tijelima kada su pronađeni, a sve je to objavljeno u medijskom izvješću”, rekao je izvor.

FBI je pretražio Bidenov dom tek nedavno, nekoliko mjeseci nakon što je pronađen prvi povjerljivi materijal. Bidenov tim otkrio je dokumente na više lokacija između studenog i siječnja.

Ali Trumpovi saveznici također su prihvatili vijest o Penceu i vjeruju da dodatno briše granice između ta tri slučaja.

“Svi su sada na neki način povezani”, rekao je izvor upoznat s razmišljanjima Trumpovog pravnog tima, misleći na Pencea, Bidena i Trumpa.

Trumpov tim također vjeruje da otkrića Bidena i Pencea podupiru njihov argument da se to ne bi trebalo tretirati kao kaznena stvar, već kao administrativna revizija procesa Bijele kuće za rukovanje povjerljivim materijalom koji nadzire Ured direktora Nacionalne obavještajne službe, rekao je izvor .

Istraga posebnog tužitelja o Trumpovom rukovanju povjerljivim dokumentima također se bavi mogućim ometanjem pravde. U međuvremenu, Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je reviziju Penceovih dokumenata i kako su završili u njegovoj kući u Indiani.

Trump je u utorak reagirao na otkriće Penceovih dokumenata, napisavši na Truth Socialu: “Mike Pence je nevin čovjek. Nikad u životu nije učinio ništa svjesno nepošteno. Ostavi ga na miru!!”

Za dužnosnike i saveznike Bidenove administracije, koji su bili pod opsadom proteklih nekoliko tjedana zbog višestrukog otkrivanja povjerljivih dokumenata pronađenih u Bidenovom privatnom uredu u Washingtonu, DC, a potom i u njegovoj kući u Wilmingtonu, Delaware, naslov o Penceu bio je dobrodošla vijest – i čak tiho slavljena.

Kao što je rekao jedan viši dužnosnik administracije: “Snižava temperaturu zbog toga što je ovo priča samo o Bidenu.”

Jedna od nada, rekao je ovaj dužnosnik, bila je da će otkriće povjerljivih dokumenata u Penceovom domu pomoći da se naglasi da Bidenovi suradnici očito nisu bili sami u pogrešci pakiranja povjerljivih dokumenata koji su trebali biti predani Nacionalnom arhivu.

Još jedna nada: Bijela kuća bi mogla iskoristiti ovaj razvoj događaja kako bi pokušala naglasiti da je najvažnije kako se postupalo sa situacijom nakon što su povjerljivi dokumenti otkriveni – i nastavi povlačiti razliku između postupanja Bidenovog pravnog tima u odnosu na akcije Trumpa i njegovih saveznika.

Bijela kuća uglavnom je odvratila pitanja o Penceovim vijestima u utorak. Odluka da se javno ne angažira oko otkrića bila je djelomično povezana s dugogodišnjim naporima Bijele kuće da se ne upušta u tekuće preglede i istrage, rekao je jedan dužnosnik, ukazujući na potrebu održavanja dosljednosti u tom stavu.

Ali postojalo je i mišljenje da ima veću vrijednost pustiti razvoj Pencea da stoji sam po sebi – što je mnogo drugačija taktika od namjernog kontrasta s Trumpovim slučajem

Ali to je ono što naglašava pažljivo kretanje onoga što je jedan dužnosnik priznao kao “koristan primjer” drugog bivšeg potpredsjednika, koji se bavio problemima koji su izgleda proizašli iz tranzicije s dužnosti, a koji je javno izjavio da nije svjestan da su povjerljivi dokumenti u njegovoj posjed. Ostala je neizrečena jasna vrijednost činjenice da je bivši potpredsjednik služio u republikanskoj administraciji.

Osim toga, dužnosnik je dodao: “Dopustit ćemo vama da izvučete zaključke o tome što sve ovo znači.”

To nije značilo da dužnosnici nisu pomno pratili razvoj događaja tijekom dana – napor koji je uključivao pozorno praćenje odgovora republikanaca na vijesti o Pensu na Capitol Hillu, s posebnim interesom za republikance koji su vodili ili obećali istrage u Bidena.

Komentiraj