‘Cilj mi je klasičnu glazbu približiti publici’

SOPRANISTICA BARBRA GARIĆ ODRŽAT ĆE NIZ KONCERATA U SAKRALNIM OBJEKTIMA

U zagrebačkoj katedrali održat će se niz koncerata posvećenih sakralnoj glazbi u izvedbi sopranistice Barbre Garić i pijanista Marija Čopora. Posjetitelji će moći poslušati izvedbe izabranih djela Mozarta, Schuberta, Bacha, Handela i drugih kompozitora sakralne glazbe. Ovo je nastavak prošlogodišnjeg koncerta koji je također bio održan u katedrali.

“Sakralne melodije mijenjaju vibraciju tijela i ono se odmah bolje osjeća”, tvrdi sopranistica. Naglašava da koncert nije samo za vjernike, već je otvoren za sve ljubitelje klasične glazbe.

Barbra Garić kaže kako je cilj približiti klasičnu glazbu javnosti jer ona, nažalost, još uvijek nije među kulturnim vrednotama koje naši ljudi štuju, barem ne većina. Prvi put će nastupiti i u pravoslavnoj Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. “Crkva ima iznimno intiman ugođaj i veselim se nastupu u njoj”, rekla je Barbra Garić. Pozvali su je da nastupi i u Beogradu u hramu svetoga Save, a uskoro ju očekuje koncert u Sofiji u hramu Aleksandra Nevskog.

Barbra Garić diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku u klasi profesora Berislava Jerkovića i često je surađivala s nedavno preminulim tenorom Stojanom Stojanovim Gančevim. “Kada imate priliku surađivati s velikim pjevačem poput Gančeva, onda samo upijate od njega kako biste stekli što više iskustva. Tri sam godine radila s njim i velika je šteta što nas je napustio”, rekla je Barbra Garić.

Biti slobodan umjetnik u Hrvatskoj nije baš lako, ali prilike postoje. Potrebno ih je uočiti i raditi na njihovom ostvarenju. Garić kaže: “Treba se puno truditi i smišljati projekte. Nasreću, imam dobre suradnike kojima se sviđaju moji projekti pa tako ni uspjeh ne izostaje.”

Osim koncerata sakralne glazbe, održavala je i božićne koncerte, kao i cikluse filmske glazbe i mjuzikala kao što su “Mačke” i “Moje pjesme, moji snovi”. Planira i božićni koncert u Muzeju Mimara čiji će se prihod donirati dječjoj bolnici u Gornjoj Bistri.

Prva dva koncerta u zagrebačkoj katedrali održana su prošle nedjelje. Iako je bilo loše vrijeme, na koncertu je bilo više od 200 posjetitelja. “Bilo je fantastično”, zadovoljno je kazala Garić. Ostali koncerti su na rasporedu 26. svibnja i 2. lipnja, dok će se koncert u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg održati 18. svibnja. Koncerti u zagrebačkoj prvostolnici počinju u 12:30 sati, a u Sabornoj crkvi u 20 sati. Ulaz na oba koncerta je besplatan.

Komentiraj

Source:Igor Jurdana