‘Cilj je stvoriti kriznu situaciju, a onda se nađe spasitelj’ – Macan. ‘Macan nam vodi PR po preporuci znaš već koga’ – Kako su Jakupčić i Milić dogovarali ‘krizno komuniciranje

”Pozdravljam Marko Molim Te da mi kažeš, da li Krešo Macan radi što za Vladu i Tvoj savjet glede njega i njegove agencije ? LP”.

Tu je poruku tadašnji predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić 31. siječnja 2019. u 15:31 poslao glasnogovorniku Vlade Marku Miliću.

Milić ga kratkom porukom nešto kasije pozdravlja i javlja mu da će ga nazvati navečer. Drugim riječima, ta poruka otkriva da su i često telefonski razgovarali, a ne samo razmjenjivali poruke.

Nedugo potom, Jakupčić piše Miliću:

”Poduzeće i ja osobno smo oklevetani i oblaćeni kao nijedna firma do sada, a Macan nam vodi PR po preporuci znaš već koga. Cilj je stvoriti kriznu situaciju, a onda se nađe spasitelj – Macan. Možda sam u krivu? Hvala Marko”.

Sadržaj je to poruka putem kojih su u siječnju 2019., tadašnji predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i glasnogovornik Vlade Marko Milić diskutirali o PR stručnjaku Krešimiru Macanu.

Macan je, inače, početkom 2018. otprilike sedam mjeseci proveo kao posebni savjetnik premijera Plenkovića za strateško komuniciranje, a prema navodima Jutarnjeg lista bio je plaćen 9 tisuća kuna mjesečno. I nakon tog angažmana Macan je povremeno u pojedinim situacijama, nekim svojim javnim istupima, sramotno i neutemeljeno pokušavao raditi kontrolu štete za premijera Plenkovića.

No, je li moguće da je za takve svoje usluge bio zapravo plaćen zaobilaznim putem, kroz ovakve i slične ugovore s pojedinim državnim tvrtkama?

Ako se pita Hrvatske šume, sve je bilo u najboljem redu i po zakonu.

“Što se tiče angažmana tvrtke Manjgura, s njom je potkraj 2018. sklopljen ugovor o strateškom i kriznom savjetovanju do kraja godine (od 15. studenog do 31. prosdinca 2018). Naredne godine proveden je postupak jednostavne javne nabave za usluge savjetovanja u odnosima s javnošću na kojem je Manjgura odabrana kao najpovoljniji ponuditelj. Ugovor jednostavne nabave sklopljen je sukladno Odluci o provedbi postupaka javne nabave za tekuću godinu te je bio važeći od 1. travnja do 31. prosinca 2019., u ukupnoj vrijednosti 160.200 kuna”, pojasnili su iz Hrvatskih šuma Jutarnjem listu.

Krešimir Macan, pak, rekao je kako su ih Hrvatske šume angažirale za krizno komuniciranje 2018. jer su zeleni aktivisti optuživali Jakupčića da je napravio milijunsku štetu na Medvednici.

“Dobili smo posao preko jednostavne nabave za 60.000 kuna plus PDV. A onda je iduće godine išao redoviti natječaj na kojem smo pobijedili”, rekao je Macan za Jutarnji list te ujedno poručio, kako su prenijeli u naslovu: “Ne znam tko nas je preporučio.”

Ukupno su te 2018. i 2019. odradili posao vrijedan 220.000 kuna, a onda je došla korona pa je natječaj 2020. zaustavljen.

NOVI EKSPLOZIVNI TRANSKRIPTI: Mobitel donedavnog šefa Hrvatskih šuma sadrži poruke koje otkrivaju masovnu trgovinu utjecajem u kojoj su sudjelovali glasnogovornik Vlade i najuži krug premijera Plenkovića

Više pročitajte u novom broju Nacionala…

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]