Čileanski vojni avion s 38 putnika i članova posade nestao na putu za Antarktik

Čileansko zrakoplovstvo izgubilo je radio vezu s vojnim zrakoplovom C-130 u kojemu je bilo 38 osoba, a koji je poletio iz Punta Arenasa na jugu zemlje prema bazi na Antarktici.

“Zrakoplov C-130 Hercules poletio je u 16.55 (20.55 po srednjoeuropskom vremenu) iz grada Punta Arenasa, prema antarktičkoj bazi Predsjednik Eduardo Frei”, priopćila je čileanska vojska.

Veza je izgubljena oko 18 sati, po lokalnom vremenu, i to u blizini prolaza Drake, područja između Južne Amerike i Antarktike. Riječ je o velikoj vodenoj površini koja zna iznenaditi vremenskim uvjetima. Iz čileanske vojske priopćili su da su vremenski uvjeti u trenutku preleta bili dobri.

U avionu je bilo 17 članova posade i 21 putnik koji su krenuli u izvršenje ‘logističkih zadataka’ odnosno popravke plutajućeg naftovoda koji osigurava gorivo za bazu, priopćeno je iz čileanskih zrakoplovnih snaga, piše CNN.

Zapovjednik čileanskog zrakoplovstva Eduardo Mosqueira kazao je da članovi posade nisu aktivirali nikakav SOS signal prije nego su nestali. Dodao je i da pilot ima dugogodišnje iskustvo, no možda je bio prisiljen sletjeti nakon što je ostao bez goriva. Avion je prešao put od 725 kilometara, od planiranih 1240, navodi BBC.

Ratno zrakoplovstvo mobiliziralo je tim za traganje i spašavanje. “Zračne i pomorske snage tragaju za preživjelima na području posljednje poznate lokacije aviona. U tijeku je obavještavanje obitelji putnika koji su bili u njemu o ovom događaju”, pstoji u priopćenju iz zrakoplovstva.

Komentiraj