Ciklus Lisinski subotom otvoren velikim glazbeno-scenskim spektaklom

38. sezona prestižnog ciklusa klasične glazbe započela je spektakularnim programom u čast 200. obljetnice rođenja skladatelja čije ime nosi.  Prodano je rekordnih 1500 pretplata, nakon čega je prodaja zaustavljena zbog prijetnje rasprodavanja cijele Dvorane.

“Važna je ljubav koju dijelimo na koncertima, zato mi je iznimno drago da vas je sve više i više”, izjavio je ravnatelj g. Dražen Siriščević, predstavivši program vjernim posjetiteljima koji su nestrpljivo iščekivali početak uzbudljive večeri.

Hrvatsku glazbenu reprezentaciju predvodio je maestro Nikša Bareza koji je s posebnom pažnjom i velikim poštovanjem pristupio djelima Lisinskog, a zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pobrinuo se da djela zvuče bogato i moćno.

Posebne simpatije publike dobile su emotivne i elegantne izvedbe solo pjesmi Lisinskog koje su izveli vrhunski operni solisti – mezzosopranistica Ivana Srbljan, bariton Ljubomir Puškarić i tenor Ladislav Vrgoč, uz pratnju Zrinke Ivančić Cikojević na glasoviru. Glumci Slavko Juraga i Nikša Kušelj između svakog su djela čitali razna svjedočanstava i osvrta suvremenika, kretajući se po čitavoj Dvorani, čime je dodatno naglašena tragičnost sudbine skladatelja koji je hrvatskoj kulturi ostavio neprocjenjivo blago.

Sopranistica Ivana Lazar, Anabela Barić i Marta Schwaiger, tenor Domagoj Dorotić i bas Ivica Čikeš zaokružili su postavu vrhunske hrvatske glazbene reprezentacije izvevši ulomke iz njegovih dviju opera, a najspektakularniji trenutak večeri bila je izvedba Uvertire broj 5, Bellona – iznimno snažno, energično djelo publiku je naprosto ostavilo bez daha te tako pokazalo veliki potencijal da postane sve češći dio koncertnih repertoara, ne samo domaćih, već i stranih orkestara.

Ciklus Lisinski subotom nastavlja se 12. listopada, kada u Dvoranu stiže legendarna Filharmonija BBC-ja, pod ravnanjem maestra Johna Storgardsa i trenutno najboljeg, najpopularnijeg i najtraženijeg violončelista mlađe generacije, Kiana Soltanija.

Komentiraj