Cijepljenje Borasa preko reda: Ministar Vili Beroš zatražio očitovanje s Rebra

Iako se očekivalo kako će se obraćanju Nacionalnog stožera civilne zaštite u srijedu najviše govoriti o popuštanju mjera, fokus javnosti je bio na slučaju rektora zagrebačkog Sveučiliša Damira Borasa, koji je primio cjepivo protiv koronavirusa preko reda i na poziv pročelnika KBC-a.

Prema informacijama, Boras  je samo jedan od primjera kako se cjepiva dijeli mimo plana i prioriteta. Sve je komentirao i ministar zdravstva Vili Beroš i osudio takav način funkcioniranja.

“Zatražio sam odmah očitovanje. Čekat ću odgovor s Rebra pa ćemo vidjeti. Apeliram na sve koji provode cijepljenje da se cijepljenje provodi isključivo prema planu cijepljenja”, rekao je ministar Beroš.

“Osuđujem cijepljenje preko reda i najmanje moralno je neprihvatljivo da se time uzme red nekome kome je potrebnije. Pozivam još jednom sve djelatnike da se drže isključivo plana i programa cijepljenja, a to se svakako ide od najugroženijih građana”, dodatno je naglasio.

Kaić je objasnio postoji li protokol u slučaju viška doze:

“Što s dozama kad se bočica načme, nema protokola. Zdravorazumski protokol je cijepiti nekog drugog zainteresiranog jer je manja šteta cijepiti bilo koga, nego ga baciti, posebno kad nemamo dovoljno cjepiva. Neizbježno je da se kraj prve faze cijepljenja preklapa s početkom druge. Gdje bismo došli da ne damo cjepivo na teren dok se ne cijepi i posljednji u prvoj fazi? To bi bilo štetno odgađanje cjepiva.”

‘Ostale tri doze viška’: Pročelnik KBC-a priznao da je pogriješio što je Borasu ponudio cjepivo

 

Beroš o cijepljenju Borasa: “Osuđujem cijepljenje preko reda i to je moralno neprihvatljivo”

 

N1: Rektor Damir Boras prije dva mjeseca prebolio je koronu, krajem siječnja se cijepio

Komentiraj