Cijene nekretnina ‘divljaju’, stručnjak najavljuje pad i do 20 posto

Cijene stanova u Hrvatskoj i dalje ‘divljaju’, što zbog državnih subvencija, što zbog rasta BDP-a. Cijene su najviše u Zagrebu i na Jadranu. Ipak, balon koji se stvara, tvrdi struka, uskoro bi se mogao i ispuhati.

Stanovi u nekim dijelovima Zagreba u prosjeku skuplji su od 2500 eura po kvadratu. Bum na tržištu zahvatio je i manje nekretnine. U godinu dana stambeni objekti poskupjeli su za više od sedam posto, novogradnja više od 10 posto. Najviše u Zagrebu, više od 11 posto, te na Jadranu, više od sedam posto, piše u ponedjeljak Dnevnik.hr.

Na rast cijene, tvrdi struka, utjecali su brojni faktori – od državnih subvencija do povoljnijih ekonomskih kretanja. No, na tržištu je tijekom godine zastoj. “Svi čekaju manje-više taj deveti mjesec i povećana je potražnja za nekretninama jer u tom periodu to mogu iskoristiti. Automatski su i veće cijene nekretnina zato što su i sami prodavatelji toga svjesni, pa računaju da ako se nešto želi kupiti, da će se to iskoristiti i ide im u prilog da podignu malo cijene”, objašnjava Antonija Mikšić, iz agencije za nekretnine.

Cijene koje su u ovom trenutku prenapuhane, uskoro bi se mogle i ispuhati. “Približavanje cijenama od 2500 do 3500 tisuće eura kakve su sad u novogradnji u Zagrebu potpuno su nerealne. Postoji jedna kalkulacija koja govori da bi pad mogao biti od 10 do 20 posto, pogotovo u nekim dijelovima Zagreba. Činjenica je da su u posljednjih godinu i pol primjerice u prostoru oko Bundeka cijene nerealno rasle u nebo, jer se otvorila Međunarodna američka škola, pa su ljudi očekivali da će tamo cijene najma otići u nebo”, kazao je poduzetnik Denis Čupić, koji je već godinama u nekretninskom biznisu.

Cijene stanova prije nekoliko godina podivljale su i u susjednoj Sloveniji. Vlada je situaciju riješila nižim PDV-om na nekretnine veličine do 120 kvadrata i tako stabilizirala tržište. Takav potez u Hrvatskoj, piše portal, nije ni na vidiku.

Komentiraj