Cijene nafte stabilne iznad 65 dolara

Nacional

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 65 dolara, balansirajući između oporavka tržišta dionica i procjena da će ponuda nafte ove godine nadmašiti potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,14 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 30 centi višoj cijeni, od 61,26 dolara.

Podršku naftnim tržištima pružio je oporavak europskih tržišta dionica zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima nekoliko ključnih financijskih tvrtki.

Cijene nafte već 99 dana prate trend na tržištima dionica, najdulje u posljednje dvije godine, napominje Reuters.

“Nafta i tržišta dionica kreću se paralelno… to u osnovi znači da je nafta iznimno osjetljiva na procjene rasta”, konstatira Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Protuteža utjecaju tržišta dionica bilo je izvješće Međunarodne agencije za energetiku (IEA) u kojem potvrđuju predviđanja o ubrzanju potražnje za naftom u ovoj godini, ali uz napomenu da brže raste i ponuda.

Opskrba iz neovisnih proizvođača predvođenih SAD-om trebala bi ove godine porasti za 1,8 milijuna barela dnevno a potražnja za oko 1,5 milijuna barela dnevno.

To će dovesti do povećanja globalnih zaliha u prvom ovogodišnjem tromjesečju, napominju u IEA-i.

I IEA i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestili su o blagom rastu globalnih zaliha u siječnju.

Na ta se izvješća nadovezuje kontinuirani rast američke proizvodnje nafte koja je prošlog tjedna zabilježila novu rekordnu razinu od 10,38 milijuna barela dnevno. Time je porasla 23 posto u odnosu na sredinu 2016.

U agenciji očekuju da će proizvodnja sirove nafte u SAD-u, koja je već premašila onu najveće svjetske izvoznice Saudijske Arabije, do kraja godine prekoračiti 11 milijuna barela dnevno. To bi značilo da će SAD istisnuti s vodeće pozicije Rusiju, napominju u IEA-i.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 61,97 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Komentiraj