Cijene nafte stabilizirane na 76 dolara. Najava smanjenja proizvodnje poništena zabrinutošću za potražnjom

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 76 dolara budući da je zabrinutost za potražnju zbog naznaka posustajanja gospodarstva bila protuteža saudijskoj najavi o smanjenju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 75,78 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 71,02 dolara.

Na početku tjedna cijene su snažno porasle nakon što je Saudijska Arabija najavila da će u srpnju smanjiti proizvodnju za milijun barela dnevno.

U srijedu trgovce je zaokupio pad kineskog izvoza u svibnju i skok zaliha goriva u SAD-u budući da, prema njihovom tumačenju, signaliziraju posustajanje gospodarstva i slabiju potražnju. Bojazni je dodatno raspirio nagli pad proizvođačkih cijena u kineskoj industriji.

“Pozornost će se sada ponovo preusmjeriti na krhku potražnju”, smatra Stephen Brennoc iz PVM-a.

Klizanje cijena zapriječila je danas snažna aktivnost u indijskoj industriji u svibnju, koja je potaknula potrošnju goriva i podigla prodaju dizela na rekordnu razinu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak poskupio za 52 centra, na 76,55 dolara.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner