Cijene nafte stabilizirane iznad razine od 90 dolara po barelu

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu iznad razine od 90 dolara budući da ulagači važu pad zaliha u SAD-u koji signalizira tijesnu opskrbu i nagovještaje slabosti kineskog gospodarstva i pad cijena plina u Europi.

Cijena barela s rokovima isporuke u prosincu bila je na londonskom tržištu nakon podneva viša za 30 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 90,33 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,59 dolara.

Na američkom tržištu barelom s rokovima isporuke u prosincu danas se trgovalo po 34 centa višoj cijeni, od 82,41. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 2,64 dolara.

Tržišta je jučer poljuljala informacija da bi američki predsjednik Joe Biden mogao na tržište plasirati još barela iz strateških rezervi kako bi obuzdao rast cijena uoči izbora za Kongres.

Uteg cijenama bio je i pad veleprodajnih cijena plina u Britaniji i Nizozemskoj u ovom tjednu zbog blagih temperatura, punih skladišta i velikog broja tankera s ukapljenim prirodnim plinom (LNG).

“Izgledi za europske cijene plina u nadolazećim mjesecima pogoršani su, a s njima i izgledi za prijelaz s plina na naftu”, rekao je analitičar PVM-a Stephen Brennock.

Trgovce zabrinjava i stanje u kineskom gospodarstvu zbog strogih mjera suzbijanja covida 19.

Kina je ovog tjedna iznenadila odgodom objave podataka o BDP-u u trećem tromjesečju, pa ulagači strahuju da će izvješće pokazati slabašan rast aktivnosti.

Pojavile su se ipak naznake oživljavanja kineske potražnje, pa su tako privatna rafinerija Zhejiang Petrochemical (ZPC) i državna ChemChina dobile dodatne uvozne kvote.

Potporu cijenama pruža pak skoro stupanje na snagu u EU embarga na rusku naftu i derivate, u prosincu odnosno veljači, i smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovih saveznika, uključujući Rusiju, od studenoga, za dva milijuna barela dnevno.

“Budući da se cijena na londonskom tržištu stabilizirala oko razine od 90 dolara, a na američkome između 80 i 85 dolara, morate se pitati što će zemlje OPEC+ misliti o stanju na tržištu i hoće li možda razmotriti daljnje smanjenje proizvodnje”, rekao je analitičar OANDA-e Craig Erlam.

“Smatramo da bi cijene u idućim mjesecima morale porasti iznad 100 dolara po barelu da bi rast potražnje usporio i da bi se obnovila ravnoteža između ponude i potražnje, s obzirom na to da su zalihe nafte na najnižoj razini u više godina”, rekli su analitičari UBS-a.

Potporu cijenama pružio je i pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za oko 1,3 milijuna barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na brojke Američkog instituta za naftu.

Vlada bi podatke trebala objaviti tokom dana.

U odvojenom izvješću OPEC je danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 92,16 dolara, što znači da je pojeftinio za 1,98 dolara

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]