Cijene nafte porasle prema 76 dolara

Pixabay

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara, praćene špekulacijama trgovaca o tome u kojoj će mjeri očekivano povećanje ruske i saudijske proizvodnje parirati smanjenoj opskrbi iz Venezuele.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva podne porasla 57 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 75,87 dolara. Na američkom je tržištu cijena barela pala 89 centi,  kliznuvši na 66,99 dolara.

Razlika u cijeni sirove nafte na londonskom i američkom tržištu najveća je u više od tri godine, što znači da će američki izvoz ubrzano postati globalno konkurentniji od onog iz sjeverne Europe, Rusije i dijelova Bliskog istoka, napominje Reuters.

“U današnjoj trgovini cijene nafte ponovo su pritisnula sve raširenja očekivanja postupnog napuštanja sporazuma o smanjenju proizvodnje koji se provodi pod dirigentskom palicom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC)”, rekao je Abhishek Kumar iz Interfax Energy Global Gas Analitycsa.

Upozorava ipak na moguće zamke u detaljima koje bi mogao donijeti lipanjski sastanak kartela. “Tržišni sudionici pozorno će pratiti kojom će se brzinom provoditi ta mjera (ukidanja ograničenja) i hoće li njezini razmjeri nadmašiti puko nadoknađivanje smanjena proizvodnje u Venezueli”, dodaje Kumar.

Naftna tržišta pritisnula je danas zabrinutost da bi Saudijska Arabija i Rusija mogle potaknuti proizvodnju, kao i povećanje proizvodnje u Sjedinjenim Državama.

Saudijska Arabija i Rusija razgovaraju o povećanju proizvodnje nafte za ukupno milijun barela dnevno kako bi se premostio potencijalni manjak iz Venezuele i Irana.

Američka je pak proizvodnja nafte porasla više od 27 posto u protekle dvije godine, na 10,73 milijuna barela dnevno. Time je SAD pretekao Saudijsku Arabiju i stao uz bok najvećeg proizvođača Rusiju, koja crpi oko 11 milijuna barela dnevno.

Očekuje se da bi u idućim mjesecima iz Sjedinjenih Država prema Aziji trebale krenuti rekordne pošiljke nafte i nagristi tržišni udio OPEC-a i Rusije u toj regiji, napominje Reuters.

OPEC je jutros odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak  iznosila 73,37 dolara, što je za 1,5 dolara manje u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentiraj