Cijene nafte pale prema 25 dolara zbog straha od prekomjerne opskrbe

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 25 dolara pod utjecajem rasta američkih zaliha i razdora u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) koji potpiruje strah od prekomjerne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u lipnju pala 1,19 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 25,16 dolara. Ugovori za isporuke u svibnju istekli su jučer sa cijenom barela u vrijeme zatvaranja tržišta od 21,65 dolara.

Na američkom se tržištu barelom za isporuke u svibnju danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 20,50 dolara.

Naftna tržišta pritišću saudijske i ruske najave povećanja proizvodnje nakon propasti sporazuma o dodatnom ograničenju opskrbe. Veliki je uteg i pad potražnje zbog epidemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena nafte u prva tri ovogodišnja mjeseca pala 66 posto, najviše u povijesti trgovanja.

“Travanj će biti jedan od najtežih mjeseci u povijesti trgovine naftom i to nije prvoaprilska šala”, rekao je Bjornar Tonhaugen iz tvrtke Rystad Energy.

„Višak u opskrbi iznosit će u travnju 25 milijuna barela dnevno. Nemate se gdje skloniti od tsunamija prekomjerne ponude”, dodao je Tonhaugen.

Strah od viška u ponudi rasplamsao se nakon što je Američki institut za naftu (API) izvijestio da su američke zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle za 10,5 milijuna barela, više nego dvostruko više no što su trgovci očekivali.

Pozornost se sada okreće izvješću američke vlade koje će biti objavljeno tokom dana.

Silazni trend cijena dodatno podupire razdor unutar OPEC-a. Saudijska Arabija i ostale članice OPEC-a nisu se uspjele dogovoriti da se tehnički odbor u travnju sastane kako bi razgovarao o klizanju cijena nafte.

Saudijska Arabija već je počela povećavati proizvodnju, pokazuje anketa koju je Reuters proveo među članicama OPEC-a, a u travnju bi mogla proizvoditi još i više.

“Malo je vjerojatno da će OPEC s Rusijom ili SAD-om, ili bez SAD-a, dogovoriti dostatno dobro rješenje kako bi se nadoknadili gubici u naftnoj potražnji”, naveo je u utorak analitičar BNP Paribasa Harry Tchilinguirian.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je kazao da će se pridružiti Saudijskoj Arabiji i Rusiji, ako treba, na razgovorima zbog pada cijena nafte.

Tonhaugen iz Rystada sumnja da bi nova suradnja proizvođača mogla biti od koristi. “Diplomacija neće moći kratkoročno pomoći fizičkom tržištu nafte, a niti cijenama nafte”.

“Tržište službeno ne funkcionira, više ne odražava vrijednost sirove nafte”, rekao je.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 22,61 dolara, što znači da je porasla 95 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentiraj