Cijene nafte pale pod pritiskom novih slučajeva zaraze i visokih zaliha

Cijene nafte pale su u petak na svjetskim tržištima ispod 42 dolara, pritisnute rastom zaliha i rekordnim dnevnim porastom broja novozaraženih u SAD-u, koji su potaknuli zabrinutost za gospodarski oporavak i potražnju za naftom.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 46 centi, na 41,89 dolara. Na američkom tržištu barel se prodavao po 51 cent nižoj cijeni, od 39,11 dolara.

Trgovci su se danas ponovo usredotočili na podatke o novozaraženima u SAD-u. U četvrtak je zabilježeno rekordnih više od 60.500 novih slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu. To je ujedno najveći broj dnevnih slučajeva u svijetu od izbijanja zaraze u Kini krajem 2019.

“Na pomolu je daljnji gubitak radnih mjesta budući da nekoliko država ponovno uvodi restriktivne mjere radi suzbijanja zaraze. Amerika je još uvijek na velikim mukama zbog pandemije i to nije dobra vijest za izglede za naftnu potražnju”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) povisila je danas procjenu potražnje za naftom u 2020. na 92,1 milijun barela dnevno, zbog manjeg od očekivanog pada potražnje u drugom kvartalu. Upozorila je ipak da širenje Covida-19 predstavlja rizik za prognoze.

“Tržište nafte nedvojbeno je ostvarilo napredak … ali veliki broj slučajeva koronavirusne zaraze, a u nekim zemljama i njihov znatno pojačan rast, uznemirujući su podsjetnik da pandemija nije pod kontrolom”, ističe IEA.

Cijene su također pritisnule vijesti da je Libijska nacionalna naftna korporacija nakon polugodišnje blokade ukinula stanje ‘više sile’ na sav izvoz.

Pritisak na slabljenje cijena stvaraju i kontinuirano visoke zalihe nafte zbog pada potražnje za benzinom, dizelom i drugim gorivima, povezanog s epidemijom. Zalihe sirove nafte u SAD-u porasle su u prošlom tjednu za gotovo šest milijuna barela a analitičari su očekivali njihov pad.

Rastuća napetost između SAD-a i Kine također stvara pritisak na cijene. Kina je danas objavila kako će recipročnim mjerama odgovoriti na američke sankcije kineskim dužnosnicima zbog navodnog kršenja ljudskih prava manjinskih Ujgura.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u petak objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 43,31 dolar, što je za 13 centi niža cijena nego dan ranije.

 

Komentiraj