Cijene nafte pale na 79 dolara zbog zabrinutosti za gospodarstvo

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 79 dolara budući da ulagače brine da bi krize u gospodarstvima u nastajanju i trgovinski sukobi mogli naštetiti potražnji, što je potisnulo u drugi plan tješnju opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 65 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 79,09 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 87 centi nižoj cijeni, od 69,50 dolara.

“Val dobitonosnih prodaja pritisnuo je cijene energenata nakon dva dana većih dobitaka”, konstatirao je Stephen Brennock iz londonskog PVM Oila.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) priopćila je u četvrtak da se paralelno tješnjoj opskrbi i procjenama da bi svjetska potražnja za naftom ubrzo mogla dosegnuti razinu od 100 milijuna barela dnevno povećavaju i rizici u svjetskom gospodarstvu.

“Stanje (s opskrbom) sve se više zateže”, konstatirala je agencija u mjesečnom izvješću o naftnim tržištima i potom dodala: “Kako se približavamo 2019., mogući rizik za naše prognoze predstavljaju neka od ključnih gospodarstava u nastajanju, dijelom zbog pada vrijednosti njihovih valuta u odnosu na američki dolar koji poskupljuje uvoz energenata”.

“Tome valja dodati i rizik po rast koji proizlazi iz eskalacije trgovinskih sporova”, konstatirali su u agenciji sa sjedištem u Parizu.

Američkim tvrtkama u Kini štete carine koje su uveli Washington i Peking u sve žešćem trgovinskom ratu, što je potaknulo američke poslovne lobije da od američkog kabineta zatraže preispitivanje takve politike, navodi se u istraživanju.

Bijela kuća pozvala je kineske dužnosnike da ponovno pokrenu trgovinske razgovore, paralelno zaoštravajući trgovinski sukob s Kinom dodatnim carinama na kineske proizvode u vrijednosti 200 milijardi dolara.

Na naftnim pak tržištima kratkoročne prognoze ukazuju na tješnju opskrbu, što je po IEA-i povećalo pritisak na cijene. “Cjenovni raspon od 70 do 80 dolara po barelu na londonskom tržištu, kojem svjedočimo od travnja, mogao bi biti testiran,” napominju.

Zatezanje opskrbe nagovješćuje i pad američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 5,3 milijuna barela, na najnižu razinu od veljače 2015. godine. Trenutno su oko tri posto ispod petogodišnjeg prosjeka u ovo doba godine, objavila je u srijedu američka vlada.

Pala je i američka proizvodnja nafte, za 100.000 barela dnevno, zbog ograničenja kapaciteta cjevovoda.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 77,16 dolara, što znači da je porasla 1,14 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Komentiraj