Nacional

Cijene nafte iznad 77 dolara u očekivanju sankcija Iranu

Cijene nafte odvojile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima od razine od 77 dolara, poduprte pripremama tržišta za potencijalne poremećaje u opskrbi sirovom naftom u očekivanju američkih sankcija Iranu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 27 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 77,48 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 2,36 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 45 centi višoj cijeni, od 71,59 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2,08 dolara.

Sjedinjene Države povukle su se iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine i planiraju nametnuti nove sankcije Iranu, koji proizvodi oko četiri posto globalne nafte.

Analitičari su procijenili da otpor američkim sankcijama nema previše šansi za uspjeh.

“Europa i Kina neće se boriti protiv američkih sankcija. Gunđat će ali će ih prihvatiti. Nije realno očekivati da bi bilo tko pretpostavio Iran SAD-u”, objavili su iz konzultantske kuće FGE-a.

“Držimo da će izvoz vjerojatno ponovo biti ograničen na milijun barela dnevno (kao i u prethodnom ciklusu sankcija). Kao i prije, vjerojatno će biti nužno nekoliko ciklusa smanjenja da bi se dosegnule zacrtane razine”, napisao je osnivač i predsjednik FGE-a Fereidun Fesharaki.

Odnos ponude i potražnje prilično se izjednačio i prije ograničenja iranskog izvoza, posebice u Aziji, u prvom redu zato što najveća izvoznica Saudijska Arabija i najveći proizvođač Rusija od 2017. godine ograničavaju porizvodnju kako bi svele zalihe na petogodišnji prosjek.

Saudijska Arabija spremna je pokriti eventualni manjak u opskrbi, prouzročen smanjenjem iranskog izvoza, ali ne sama, izjavio je u srijedu izvor iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC-a), upoznat sa saudijskim stajalištem.

“Još je teško procijeniti kakav će biti kompletan utjecaj na iranski izvoz”, napominje Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Dijelom bi utjecaj smanjenog iranskog izvoza mogla ublažiti naglo povećana američka proizvodnja nafte. Američka je vlada u mjesečnom izvješću objavljenom u utorak povisila procjenu američke proizvodnje na kraju 2019. godine na 12 milijuna barela dnevno. Time bi SAD postao najveći proizvođač nafte u svijetu, ispred Saudijske Arabije ali i Rusije.

OPEC nije jutros objavio podatak o cijeni barela referentne košarice svoje nafte u srijedu zbog blagdana u Austriji. U utorak iznosila je 72,12 dolara.

Komentiraj