Cijena nafte pala ispod 95 dolara

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 95 dolara pod pritiskom straha od recesije i opetovanog rasplamsavanja zaraze covidom 19 u Kini, koji su potaknuli zabrinutost za potražnju.

Na londonskom se tržištu barelom nafte nakon podneva trgovalo po 1,63 dolara nižoj cijeni nego na jučerašnjem zatvaranju, od 94,56 dolara. Na američkom tržištu cijena mu je pala 1,88 dolara, na 89,31 dolar.

Tržišta su danas zabrinule sumorne prognoze za svjetsko gospodarstvo.

Predsjednik Svjetske banke David Malpass i direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva upozorili su u ponedjeljak na pojačani rizik od globalne recesije, istaknuvši problem tvrdokorno visoke inflacije.

„Na tržištima jača pesimizam”, rekao je stručnjak OANDA-e Craig Erlam, a Naeem Aslam iz Avatrade ukazuje na niz upozorenja o posustajanju rasta svjetskog gospodarstva.

Upravo je strah od recesije spustio cijene nafte s razine od 147 dolara koju je bila dosegnula na početku ruske invazije na Ukrajinu, potaknuta strahovanjima za opskrbu iz Rusije u uvjetima oštrih sankcija Moskvi.

Uteg cijenama bilo je danas i moguće daljnje slabljenje potražnje u Kini nakon što su vlasti zbog opetovanog rasta broja zaraženih covidom 19 pojačale testiranje na koronavirus u Šangaju i drugim velikim gradovima.

Potražnju koči i jaki dolar, koji je dosegnuo najvišu razinu u više godina, smanjujući kupovnu moć kupaca s ostalim valutama.

Značajniji pad cijena zapriječila je tijesna opskrba i najava Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, da će od studenoga sniziti ciljanu razinu proizvodnje za dva milijuna barela dnevno.

„Opskrba bi mogla biti nedovoljna čeka i u idućoj godini jer bi, prema odluci OPEC+, odluka o smanjenju proizvodnje trebala ostati na snazi do kraja 2023.”, podsjećaju analitičari Commerzbanka.

U odvojenom je izvješću OPEC danas objavio da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak stajao 99,13 dolara, što znači da je poskupio 1,7 dolara.

Komentiraj