EPA/STIG HEDSTROEM

CIJELA ZEMLJA U ŠOKU Maskirani napadač ubio učenika i učitelja, još dvoje teško ranio – i sam ubijen od strane policije

Maskirani muškarac naoružan mačem ubio je jednog učenika i jednog učitelja u školi u zapadnom švedskom grau Trollhattanu. Osumnjičeni, odjeven sav u crno, navodno je uoči napada pozirao zajedno s učenicima na fotografijama. Još je dvoje ljudi, učenik i učitelj, u napadu teško ranjeno. Napadača je ranila policija, a kasnije je podlegao ozljedama. Kako prenosi švedski tisak, napadač je imao 21 godinu i bio je iz istog mjesta u kojem je i napadnuta škola. Policija je identificirala osumnjičenog, ali nije objavila njegovo ime.

Glasnogovornik policije rekao je kako napadač nije otprije poznat policiji i dodao kako su pretražili njegovu kuću, u kojoj su pronašli ‘zanimljive stvari’. Odbio je komentirati je li napadač povezan s krajnje desničarskim ekstremistima. Fotografije pokazuju kako je napadač imao kacigu na glavi, masku na licvu i mač u ruci. Neki vide sličnosti s nacističkom odorom iz Drugog svjetskog rata.

 

  • Švedski kralj Carl Gustav poručio je kako je cijela zemlja u šoku. Švedski premijer Stefan Lofven krenuo je prema mjestu napada, a poručio je kako je ovo ‘crni dan za Švedsku’,. “mislim na žrtve i njihove obitelji, učenike i zaposlenike, te na cijelu zajdnicu. Nema riječi kojima bih opisao ono što sada prolaze. Moramo osigurati da prime svu pomoć koja im je potrebna”, rekao je premijer.

 

Svjedoci su opisali kaos koji je vladao u školi za vrijeme napada, kada su stotine učenika bježale iz zgrade uz vrištanje. Policija je dobila dojavu o napadu u kafiću u području škole Kronan oko 10 sati ujutro po lokalnom vremenu. Napadač je jednog učitelja ubio na mjestu, dok je još jedan učitelj i dvoje učenika (11 i 15 godina) teško ranjeno. Prevezeni su u bolnicu, gdje je jedan od učenika podlegao ozljedama.

Švedski list Aftonbladet objavio je izjavu djevojke koja je bila u školi za vrijeme napada. Rekla je kako je napustila učionu kako bi se našla s dvije prijateljice, koje su na hodniku stajale s maskiranim muškarcem koji je u ruci držao krvav nož. Odzvanjala je ‘strašna glazba, kao u ‘Noći vještica”. Njene su prijateljice mislile kako je riječ o šali i željele su se slikati s čovjekom.

Potom je na hodnik izašao učitelj i pitao ga što radi. Napadač ga je potom napao nožem. Djevojke su tada pobjegle, a napadač ih je slijedio. Ipak, uspjele su pobjeći.

Trollhattan je industrijski grad u zapadnoj Švedskoj, udaljen oko 75 kilometara od Gothenburga, drugog najvećeg švedskog grada. Napadi u školama rijetki su u ovoj skandinavskoj zemlji. U posljednjih 20 godina zabolježen je samo jedan, a u njemu je poginuo jedan učenik.

Komentiraj