Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je u ponedjeljak da bi cijela Bosna i Hercegovina mogla biti paralizirana poput Mostara jer se nakon slijedećih izbora neće moći provesti rezultati zbog toga što je Ustavni sud BiH izbrisao odredbe izbornog zakona.

“Bojim se da BiH polako, ali sigurno ulazi u ozbiljnu političku krizu, koja može dovesti do toga da poslije izbora cijela BiH postane Mostar”, rekao je Ivanić u izjavi za medije u Banjoj Luci.

Rekao je kako trenutačno ne postoji komunikacija između ključnih hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka zbog čega nije optimist da će se dogoditi promjene izbornog zakona nakon što je dijelove osporio Ustavni sud BiH po tužbi koju je podnio Božo Ljubić oko izbora legitimnih predstavnika naroda u vlasti.
Ustavni sud BiH je sredinom prošle godine izbrisao prijeporne odredbe Izbornog zakona BiH kojim se omogućavala manipulacija s izbornom hrvatskih izaslanika u Dom naroda Federacije BiH, iz kojega se posredno, biraju i izaslanici za državni Dom naroda. U slučaju da se ne popuni federalni Dom naroda, nije moguće uspostaviti izvršnu vlast u hrvatsko-bošnjačkom entitetu Federaciji BiH, ali niti funkcionirati vlast na državnoj razini.
U Mostaru su 2010. osporene odredbe izbornog zakona zbog čega skoro šest godina nije moguće održati lokalne izbore i izabrati novu vlast. Mostar zbog toga nema gradsko vijeće, a funkciju gradonačelnika skoro deset godina obnaša Ljubo Bešlić.

Komentiraj