CIES: Lokomotiva u HT Prvoj ligi daje najviše prilike mladim igračima

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) objavio je renking liga i klubova na temelju minutaže koju daju igračima do 22 godine starosti. Istraživanje je obuhvatilo 1.292 kluba iz 93 lige širom svijeta, a obuhvaća aktualnu nogometnu sezonu s podacima prikupljenim do 1. siječnja 2020. godine.

HT Prva liga je tako zauzela 22. mjesto u svijetu s udjelom od 19,3% minutaže koju dobivaju U21 igrači. Među hrvatskim prvoligašima najviše prilike mladim nogometašima s udjelom od 27,7% daje Lokomotiva, dok je na začelju ljestvice Gorica sa samo 7,2% koju su imali mladi igrači.

Izvor: CIES

Svjetski lider je slovačka prva liga gdje mladi igrači imaju 29% minutaže dok su na posljednjem mjestu saudijski prvi rang natjecanja te turska Süper Lig gdje U21 nogometaši dobivaju samo 3,7% minutaže.

Kad su u pitanju lige petice mladi nogometaši najviše prilike mogu očekivati u francuskoj Ligue 1 (15%), a najmanje u španjolskoj LaLigi (7%).

Ukoliko u obzir uzmemo koji klubovi iz različitih konfederacija pružaju najviše prilike U21 igračima vodeći su rezervna momčad Wellington Phoenix iz Novog Zelanda (93.3%), Young Lions iz Singapura (81.1%), University College Dublin iz Irske (78.0%), Cavalier iz Jamajke (58.1%), Universidad San Martín iz Perua (56.6%) i NA Hussein Dey iz Alžira (40.0%).

ligama petice najvišu minutažu U21 igrači imaju u LOSC Lillu (32.1%) gdje nastupa i mladi hrvatski reprezentativac Domagoj Bradarić, a čak četiri kluba nisu imali nijednog mladog nogometaša kojem su ove sezone pružili minutažu. Riječ je o Levanteu, Crystal Palaceu, Union Berlinu i Sheffield Unitedu.

Komentiraj