Čičin-Šain: “Cjepivo Sputnik treba oprezno koristiti”

Luka Čičin Šain, virusni imonolog u istraživačkom centru HZI u Braunschweigu u Njemačkoj, savjetovao je da se rusko cjepivo Sputnik “koristi oprezno, kod osoba koje nisu najizloženije rizicima.”

Govoreći za N1, nije krito da ima zadrške prema cjepivu Sputnik. “Rusko cjepivo, kao i ono kinesko i Johnson&Johnsona, zasnivaju se na humanom adenavirusu. Čim je to humani adenovirus, on teoretski može izazvati probleme i kod ljudi… Većini prizvođača prva stvar koju naprave je da tom adenovirusu onemoguće sposobnost da se razmanaža u stanicama, da izbace neki gen kako bi ga se u tome onemogućilo. Johnson&Johnson u tome je vrlo jasan i transparentan kao i kinesko cjepivo. Za rusko cjepivo informacije su vrlo šture. Oni izbjegavaju opisati na koji način je to cjepivo napravljeno.”

Kazao je dalje da se u materijalima o cjepivu Sputnika V doista navodi da je ono “replikacijski deficitno”, međutim, nigdje se ne precizira kako se do toga došlo. Čičin Šain ne misli da bi Hrvatska zbog toga i u ovim okolnostima trebala uskratiti si i tu mogućnost za zaustavljanje epidemije, ali: “Mislim da bi bilo izuzetno važno da hrvatska vlada inzistira kod ruskih proizvođača na transparentnosti, da makar nekom timu stručnjaka kaže što je u tom cjepivu.”

Ako u Rusiji i imaju određenih bojazni koje bi se ticale zaštite tehnologije ili neke druge prirode, onda, predložio je, neka sami odaberu stručnjake u koje imaju povjerenja. Čičin Šain je dalje objasnio kako to da je Sputnik V, od cjepiva koje je ljetos bilo na blago rečeno ne baš najboljem glasu, sada došlo dotle da ga se naveliko hvali. “Ovo je sila boga ne moli. Ljudima treba cjepivo, traže gdje će ga dobiti, a Rusi nude veće doze cjepiva što je u ovoj situaciji sasvim razumno”, kazao je stručnjak iz Hrvatske.

Dodao je ipak: “Savjetovao bih da se to cjepivo koristi oprezno, kod osoba koje nisu najizloženije rizicima.”

Kazao je da bi se naprosto moralo to cjepivo učiniti transparentnijim, da se zna kako se do njega došlo, kao što je slučaj kod, primjerice, cjepiva AstraZenece. U vezi Sputnika V rekao je i to da je treća klinička faza kod njega provedena nad 90 posto ljudima mlađih od 65 godina, što također sa sobom donosi određenu logiku. Konačno, rekao je, kad je riječ o cjepivu AstraZeneca, ne treba postojati rezerva koja se tiče učinkovitosti: “Kod njega je učinkovitost prilično visoka. A Pfizer/BioNTechovo cjepivo ekstremno je učinkovito.”

Komentiraj