CICFF Film ‘U plavetnilo’ redateljice Antonete A. Kusijanović najbolji kratkometražni film

U plavetnilo

Na Međunarodnom festivalu dječjeg filma u Chicagu (Chicago International Children’s Film Festival) kratkometražni igrani film ‘U plavetnilo’ redateljice Antonete Alamat Kusijanović osvojio je Prvu nagradu profesionalnog žirija, čime je ostvario uvjete da ga se razmatra za nominacije Američke akademije filmske znanosti i umjetnosti u kategoriji kratkometražnog filma.

Međunarodni festival dječjeg filma u Chicagu najveća je i najdugovječnija manifestacija ovoga tipa u SAD-u, koju godišnje posjeti oko 26 000 gledatelja. Nagrade dodjeljuju profesionalni žiri (filmaši, kritičari, djelatnici u obrazovanju), dječji žiri i mladi žiri (mladi između 15 i 18 godina).’U plavetnilo’ je, uz prvu nagradu u svojoj kategorijui profesionalnog žirija, osvojilo i drugu nagradu žirija mladih, dok je dječji žiri dodijelio prvu nagradu u kategoriji dugometražnog filma češko-slovačko-hrvatskoj koprodukciji ‘Neparožderi’ redateljice Galine Miklínove.

Spomenimo i to da se među kandidatima za nominacije za nagradu Oscar u kratkometražnim kategorijama ove godine nalaze još tri hrvatska naslova. Slovensko-hrvatska koprodukcija ‘Noćna ptica’ Špele Čadež postala je kvalificirana za nominacije zahvaljujući glavnoj nagradi na festivalu Animafest Zagreb, dok su kanadsko-hrvatska koprodukcija ‘Ježeva kuća’ Eve Cvijanović i ‘Magda Mozarka’ Bojane Momirović isti status izborile zadovoljivši Akademijin kriterij da se minimalno tjedan dana prikazuju u komercijalnoj distribuciji u kinu u Los Angelesu.

https://festival.facets.org/

https://www.havc.hr/

Komentiraj