Čičak: “Pročelnik je pogriješio datum, nismo Peteku dodijelili posao prije natječaja”

Načelnik općine Rugvica Mato Čičak, koji je u Saboru nedavno zamijenio uhićenog gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, izjavio je danas kako je “pročelnik pogriješio datum”, objašnjavajući činjenicu da je ugovor vrijedan 9,5 milijuna kuna s tvrtkama među kojima je i Elektrocentar Petek ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka, uhićenog u aferi Janaf, datiran devet mjeseci ranije nego što je za taj posao uopće raspisan natječaj.

To je danas objavio portal index.hr. “Pronašli smo ugovor Općine Rugvica s Elektrocentrom Petek iz prošle godine, koji je potpisao novi HDZ-ov saborski zastupnik Čičak, te Odluku o odabiru te sporne tvrtke na natječaju Općine s fabriciranim datumom. Po službenom dokumentu Općine, posao vrijedan 9,5 milijuna kuna uključujući PDV dodijeljen je devet mjeseci prije nego što je uopće raspisan natječaj”, objavio je Index zajedno s faksimilom tog ugovora.

Čičak je to odbio objasniti za Index “jer mu je odvjetnik savjetovao da je bolje da o tome ne govori u javnosti s obzirom na istragu Uskoka”, ali je drugim medijima izjavio kako je “pročelnik pogriješio datum”. “Ono na što se poziva novinar, pročelnik je pogriješio datum, ništa nije bilo. Sve se vidi u javno objavljenoj dokumentaciji”, kazao je Čičak.

Sporna je naročito bila činjenica da se iz dokumenata vidi kako je Čičkova općina Rugvica prošle godine poslovala s kompromitiranom tvrtkom Elektrocentar Petek, premda je Čičak, nakon što je 18. rujna u Saboru zamijenio Barišića, izjavio kako općina Rugvica u posljednje dvije godine nije poslovala s tom tvrtkom.

No Čičak ima objašnjenje. “18. rujna sam ušao u Sabor, nisam imao provjerene informacije koje sam tamo govorio, išao sam odmah dati izjavu, ljudi su me pitali, ja sam rekao da godinu i pol ili dvije sigurno nismo s njima poslovali”, kazao je za N1.

Negirao je i da je natječaj ranije pripremljen, što također tvrdi Index. “Mi nismo ništa pripremali ranije, jer nismo ni dobili gotovu dokumentaciju od županije. Pročelnik je, kad je objavljivao to, očigledno pogriješio u datumu”, rekao je Čičak.

On dodaje kako Petekova tvrtka i nije bila nositelj projekta. “Za projekt energetske učinkovitosti, općina Rugvica potpisala je ugovor s nositeljem projekta, tvrtkom Elos iz Solina koja je dobila 95, 45 posto posla, do je tvrtka Elektrocentar Petek, koja je bila u zajednici ponuditelja, dobila 4, 55 posto udjela u poslu”, rekao je Čičak Hini. U novcu, “tvrtka Elos dobila je posao vrijedan 7, 3 milijuna kuna, a Elektrocentar Petek 350 tisuća kuna, oni su radili samo demontažu postojećih i montažu novih rasvjetnih tijela”, kazao je Čičak, tvrdeći da Petekova tvrtka “ni prije ni kasnije nije ništa radila u općini Rugvica”.

 

Komentiraj