Čiča Tomina koliba, roman koji je mijenjao svijet, objavljen je na današnji dan 1852.

Uncle Tom’s Cabin, preveden pod naslovom Čiča Tomina koliba, je roman američke književnice Harriet Beecher Stowe, originalno objavljen 20. ožujka 1852. godine, poznat po tome što je prikazom života robova na tadašnjem američkom Jugu značajno potaknuo pokret za ukidanje ropstva na Sjeveru, kao i intenzivirao političke rasprave koje će na kraju dovesti do građanskog rata.

Naslovni protagonist, Čiča Toma (engl. Uncle Tom) je sredovječni rob koji je godinama vjerno služio svoje gospodare, ali koji ga na kraju, suočeni s financijskim problemima prodaju, a zbog čega će on ostati razdvojen od svoje obitelji i iskusiti nove, daleko okrutnije gospodare.

Roman je nedugo nakon objavljivanja postao bestseller, ne samo u SAD, nego i u inozemtvu. Izazivao  je žestoke reakcije i radikalizirao protivnike i zagovornike ropstva. Često se navodi kao jedna od najutjecajnijih knjiga u suvremenoj povijesti. Dio današnjih kritičara joj zamjera preveliki sentimentalizam i paternalistički odnos prema crnim robovima, te stvaranje kulturnih stereotipova o crncima među američkim bijelcima. Izraz “čiča Toma” je, pak, u žargonu američkih crnaca dobio negativne konotacije, odnosno pod njime se podrazumijeva crnac koji, poput roba, povlađuje bijelcima, odnosno “izdajnik crnačke rase”.

Komentiraj