‘Čiča Tomina koliba’ je roman koji je radikalizirao protivnike i zagovornike ropstva

Uncle Tom’s Cabin, kod nas prevedena pod naslovom ‘Čiča Tomina koliba’, roman je američke književnice Harriet Beecher Stowe, originalno objavljen 20. ožujka 1852. godine, poznat po tome što je prikazom života robova na tadašnjem američkom Jugu značajno potaknuo pokret za ukidanje ropstva na Sjeveru, kao i intenzivirao političke rasprave koje će na kraju dovesti do građanskog rata.

Naslovni protagonist Čiča Toma (Uncle Tom) je sredovječni rob koji je godinama vjerno služio svoje gospodare, ali koji ga na kraju, suočeni sa financijskim problemima, prodaju a zbog čega će on ostati razdvojen od svoje obitelji i iskusiti nove, kao i obično daleko okrutnije gospodare. Radnja prati njegovo stradanje prilikom koga će mu jedina utjeha biti kršćanska vjera, te zbog koje će svoje neke od svojih bijelih gospodara natjerati da preispitaju svoj odnos prema ropstvu.

‘Čiča Tomina koliba’ je nedugo nakon objavljivanja postala bestseler, ne samo u SAD, nego i u inozemstvu. Izazivala je žestoke reakcije i radikalizirala protivnike i zagovornike ropstva. Često se navodi kako jedna od najutjecajnijih knjiga u suvremenoj povijesti. Dio današnjih kritičara joj zamjera preveliki sentimentalizam i paternalistički odnos prema crnim robovima, te stvaranje kulturnih stereotipova o crncima među američkim bijelcima. Izraz “čiča Toma” je, pak, u žargonu američkih crnaca dobio negativne konotacije, odnosno pod njime se podrazumijeva crnac koji, poput roba, povlađuje bijelaca, odnosno “izdajnik crnačke rase”.

Komentiraj