Churchillovi ratni tuneli u Doveru otvoreni za posjetitelje

Mreža tajnih ratnih tunela u Doveru na jugoistoku Engleske, koje je u doba Drugog svjetskog rata dala iskopati tadašnja britanska vlada radi obrane od nacističke mornarice, otvorena je za posjetitelje kojima se pruža uvid u “prvu liniju obrane britanskog teritorija”.

Ogorčen što mu njemački ratni brodovi plove ‘pred nosom’ Winston Churchill naredio je gradnju tunela u srpnju 1940. te je u manje od 100 dana bio iskopan kompleks “Fan Bay Deep Shelter” 23 metara pod zemljom.

 

  • U njemu su 185 vojnika i četiri časnika topovima uzvraćali na napade nacističkih brodova.

 

Godine 1950. tih 325 metara četvornih tunela bilo je napušteno, a 70-ih i potpuno zatvoreno sve do 2012. kada je kompleks otkupio National Trust, britanska agencija za očuvanje i ponovno stavljanje u funkciju povijesnih spomenika.

Nakon 18 mjeseci restauratorskih radova, 20. srpnja za javnost su otvoreni tuneli u koje posjetitelje vodi 125 stuba.

Danas pusti hodnici ojačani metalnim lukovima, vlažni zbog kondenzacije i sa stalnom temperaturom od 12 stupnjeva Celzijevih, nekada su bili pravi “mravinjak”. U njima se vojni život odvijao koliko je to bilo moguće u ratnim uvjetima i pod zemljom o čemu svjedoče odbačeni telegrami, kuponi za klađenje i grafiti – a jedna od njih žali se na nestašic

Komentiraj