Chuck Berry, otac rock’n’rolla

Rođen je 18. listopada 1926. godine u St. Louisu, Missouri, u afroameričkoj obitelji, 30-tak godina kasnije rodit će se i rock’n’roll.

Berryjevo djetinjstvo je bilo obilježeno pjevanjem u Baptističkom zboru, i to prvi put kad je imao šest godina, te sviranjem gitare na raznim priredbama. Gitaru je zavolio gledajući jednog svog prijatelja gitaristu iz grupe u kojoj je mladi Chuck počeo pjevati. Prvi javni nastup imao je u srednjoj školi. Njegove tinejdžerske dane obilježila je i oružana pljačka tri prodavaonice, te odlazak u popravni dom. Po izlasku na slobodu, u 21. godini se oženio te počeo raditi u automobilskom postrojenju tvornice “General Motors”, ali i kao frizer. Tek je u svojoj 26. godini prvi put nastupio za honorar.

Ako je vjerovati stihovima iz jedne njegove pjesme, Chuck Berry je imao veliku podršku majke koja mu je rekla: “Jednog dana bit ćeš veliki čovjek i vođa velikog benda. Mnogi ljudi će dolaziti s velike udaljenosti čuti kako sviraš svoju muziku kada sunce zađe. Možda će se tvoje ime naći na svjetlosnim reklamama na kojima piše: Johnny B. Good večeras. Naprijed Johnny, naprijed!”.

Komentiraj