Chevron i vlada Venezuele obnovili ugovor o crpljenju nafte

Amerika se preko svojih naftnih kompanija priprema preuzeti kupce nafte koji bi mogli ostati bez opskrbljivača u vrlo izglednom slučaju proglašenja sankcija na izvoz Rusiji. Venezuelanska vlada i američka naftna kompanija Chevron potpisale su u petak u Caracasu ugovor o nastavku poslovanja u Venezueli, javlja tamošnja državna televizija VTV.

“Ovaj ugovor ima za cilj nastavak proizvodnih i razvojnih aktivnosti u ovom energetskom sektoru, uokvirenih našim Ustavom i venezuelanskim zakonima koji reguliraju naftne aktivnosti u zemlji”, rekao je venezuelanski ministar nafte Tareck El Aissami, koji je bio pogođen sankcijama Sjedinjenih Država 2017 godine. On je nazočio  ceremoniji potpisivanja zajedno s predstavnicima venezuelanske državne kompanije za naftu i prirodni plin PDVSA i Chevrona. U travnju 2023. obilježit će se 100. obljetnica Chevrona u Venezueli, rekao je El Aissami na događaju.

Ovaj potez dolazi nakon što su Sjedinjene Države prošlog tjedna Chevronu odobrile ograničeno ovlaštenje za nastavak crpljenja nafte iz Venezuele, nakon objave da su venezuelanska vlada i oporbena skupina postigle dogovor o humanitarnoj pomoći i da će nastaviti pregovarati o rješenju kronične ekonomske i političke krize u zemlji.

SAD je tražio načine kako omogućiti Venezueli da počne proizvoditi više nafte i prodavati je na međunarodnom tržištu, smanjujući tako svjetsku energetsku ovisnost o Rusiji, rekli su američki dužnosnici za CNN u svibnju.
Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva financija SAD-a (OFAC) prošlog je tjedna Venezueli dodijelio 6-mjesečnu dozvolu, a SAD je može opozvati u bilo kojem trenutku. Dodatno, sav zarađeni profit ići će za otplatu duga Chevronu, a ne Madurovu režimu, tvrdi  visoki dužnosnik.

Godine 2017. OFAC je rekao da je El Aissami igrao “značajnu ulogu u međunarodnoj trgovini narkoticima”, navodi se u priopćenju za javnost. Ministarstvo financija je reklo da je on “omogućio isporuke narkotika iz Venezuele kako bi zadobio kontrolu nad zrakoplovima koji polaze iz venezuelanske zračne baze, i pošiljke narkotika od preko 1000 kilograma iz Venezuele u više navrata, uključujući one s krajnjim odredištima u Meksiku i SAD-u.”

Osim toga, odjel je rekao da je El Aissami povezan s koordinacijom isporuka droge Los Zetasu, nasilnom meksičkom narkokartelu, te je pružao zaštitu kolumbijskom narkobosu.

 

Komentiraj