EPA/PETE MAROVICH

Chelsea Manning danas izlazi na slobodu

Bivša američka vojnoobavještajna analitičarka Chelsea Manning, osuđena na krađu povjerljivih dokumenata i njihovu predaju WikiLeaksu, trebala bi u srijedu biti puštena iz vojnog zatvora u Kansasu.

Manning je osuđena na 35 godina zatvora, ali ju je u siječnju, nekoliko dana prije isteka mandata pomilovao tadašnji predsjednik Barack Obama.

Vojnikinja stara 29 godina, koja je rođena kao Bradly Manning i tako se zvala do 2013. i izražene želje da promijeni spol, središnja je figura najvećeg curenja klasificiranih dokumenata u američkoj povijesti.

Kao američki vojnik na službi u Iraku, Manning je 2010. ukrao stotine tisuća tajnih dokumenata i isporučio ih WikiLeaksu. Dokumente je prikupio radeći kao vojnoobavještajni analitičar.

Godine 2013. proglašen je krivim po 19 od 21 točke optužnice i osuđen na 35 godina zatvora.

Nedugo nakon izricanja presuda Manning je objavio da se oduvijek osjećao kao žena, promijenio je ime i zatražio hormonsku terapiju i operaciju promjene spola.

Manning je iz zatvora objasnila da se ne smatra pacifisticom i da se pridružila vojsci kako bi branila svoju zemlju. Opisuje se kao humanisticu koju je za objavu dokumenata motivirala vjera u transparentnost.

“Javnost ne može odlučiti koje su akcije ili politike opravdane ili neopravdane ako ne zna niti najosnovniije podatke o njima i učincima koje će izazvati”, rekla je.

Među dokumentima koje je dostavila Wikileaksu stotine su tisuća diplomatskih depeša, dosjea o zatočenicima u Guantanamu i izvještaja o incidentima u vojsci.

Tužiteljstvo ju je tijekom suđenja nazvalo izdajicom čiji su potezi ugrozili živote američkih vojnika

Obrana je tvrdila da se radi o osobi s  dobrim namjerama koja je željela otkriti pravo lice rata.

Komentiraj