Checkpoint Charlie prije 30 godina razmontiran, ali i dalje atraktivan

U ponedjeljak se obilježava 30. godišnjica uklanjanja mitskog graničnog prijelaza Charlie, postavljenog u jeku hladnog rata između Istočnog i Zapadnog Berlina.

Checkpoint Charlie, prijelaz stvoren za strance i savezničke snage, korišten je i za razmjenu zatvorenika između Istoka i Zapada.

Trideset godina kasnije pretvoren je u turističku stupicu, a vlasti razmatraju njegovu budućnost.

Slijedi pet zanimljivosti o popularnom ‘checkpointu’ koji je James Bond, s Rogerom Mooreom u glavnoj ulozi, prešao u filmu Octopussy iz 1983.:

Tri prijelaza

Zapravo nikada nije postojao nikakav Charlie. Checkpoint je dobio ime po slovu C u fonetskoj abecedi NATO-a.

Checkpoint Alpha, najveći i najvažniji granični prijelaz nalazio se u Helmstedtu između Berlina i Hanovera, a checkpoint Bravo u Dreilindenu na jugozapadu Berlina.

Ipak, Charlie je bio najvažniji granični prijelaz za strance i savezničke snage.

Pokušaji bijega

Istočni Nijemci pokušavali su preko Charlieja pobjeći na zapad jer je on bio jedina rupa u masi betona i bodljikave žice koji su činili Berlinski zid.

Austrijanac Heinz Meixner u travnju 1962. uspio je prevesti preko granice svoju djevojku i njezinu majku iz Istočne Njemačke u iznajmljenom kabrioletu Austin-Healey tako što je uklonio vjetrobransko staklo i projurio ispod barijere za vozila.

U još jednom slavnom bijegu, fotograf Horst Beyer uvjerio je istočnonjemačke vlasti da mu dopuste promotivno fotografiranje tijekom kojeg je prešao granicu.

Svirač tube 

Svi iz Berlina znaju tko je on, a milijuni turista fotografirali su se s njime.

Vojnik s fotografije koja se nalazi na Checkpointu Charlie bivši je svirač tube u američkoj vojsci. Zove se Jeff Harper. Imao je 22 godine kada su ga fotografirali u sjećanje na posljednje savezničke snage u Berlinu 1994.

Njegov portret nalazi se pokraj portreta sovjetskog vojnika.

Tenkovi u pripravnosti

U listopadu 1961. američki i sovjetski tenkovi bili su 16 sati okrenuti jedni prema drugima na Checkpointu Charlie u jednoj od najnapetijih konfrontacija u hladnom ratu.

Bilo ih je deset sa svake strane i bili su udaljeni tek 100 metara. Motori su im tutnjali i stvarali guste oblake dima.

Treći svjetski rat spriječen je kada su američki predsjednik John F. Kennedy i sovjetski vođa Nikita Hruščov napokon pristali povući tenkove.

Planovi za budućnost

Charlie se nakon ujedinjenja Njemačke 1990. pretvorio u svojevrsni “Disneyland” povijesti s prodavačima lažnih krznenih kapa Crvene armije, gas maski i ljudima u američkim vojnim odorama koji se fotografiraju s turistima.

Već neko vrijeme u Berlinu se vodi rasprava o razvoju tog područja.

Nakon svađe zbog planova gradnje privatnih investitora, uključujući izgradnju hotela Hard Rock, gradske vlasti su uvele restriktivnija pravila planiranja za to područje. Ograničile su visinu novih zgrada i traže da se 30 posto tih kapaciteta namjeni za socijalno stanovanje.

Komentiraj