Che Guevara je uz vojne počasti sahranjen na Kubi 30 godina poslije svoje smrti

Slavni gerilski vođa Che Guevara ubijen je 1967. godine u bolivijskom selu La Higuera. Sahranjen je na Kubi 17. listopada 1997. godine, trideset godina poslije svoje smrti, kada su njegovi ostaci konačno prenijeti iz Bolivije.

Ernesto “Che” Guevara je sahranjen sa svim vojnim počastima i na mjestu gde počiva nalazi se muzej koji je posvećen njegovom životu, kao i vječni plamen koji je u njegovu čast zapalio Fidel Castro. Kao mjesto njegovog vječnog počinka odabran je grad Santa Clara, jer su 1958. godine ovo tada važno mjesto zauzele njegove trupe. Nakon te posljednje bitke kubanske revolucije, diktator Fulgencio Batista je pobjegao u egzil.

Na dan sahrane na tom mjestu se okupilo nekoliko stotina tisuća ljudi, pjevao je dječji zbor, a potom je Fidel Castro održao govor i između ostalog rekao: “Zašto su mislili da će ako ga ubiju, on prestati postojati kao borac? Danas je on na svakom mjestu, gde god postoji cilj koji treba braniti. On je ostavio trag u povijesti i postao je simbol za sve siromašne u svijetu.”

Komentiraj