Charles M. Schulz, otac Snoopyja i Charlieja Browna, nacrtao je 18.000 stripova i postao ikona strip kulture

Prije sto godina, 26. studenog 1922., rođen je Charles M. Schulz, slavni američki crtača stripa i autor ‘Peanutsa’, djela čiji su likovi globalno poznati psić Snoopy i dječak Charlie Brown. Peanuts je svjetlo dana prvi put vidio 1950. godine. Objavljivan je dnevno u 2600 različitih novina u 75 zemalja, na čak 21 jeziku. U 50 godina, koliko je Peanuts izlazio, Schulz je nacrtao približno 18.000 stripova što ga je učinilo ikonom strip kulture.

Za Schulza njegovi biografi kažu da je bio mrzovoljan i depresivan, a i sam Schulz svoju depresiju nije tajio. Nerijetko je u intervjuima izgovarao rečenice da mu je dugo trebalo da postane ljudsko biće ili kako ga nitko nije mrzio dok je bio dijete, jer nikome nije bilo toliko stalo. Poznate su i njegove rečenice: “Svaki da se budim s osjećajem kao da upravo idem na sprovod” ili “Nesreća je, za razliku od sreće – zabavna…”. Nije, uostalom, ni tajio da mu je posao jedina strast u životu.

U svojim radovima Schulz je volio koristiti jednostavne likove, čiji je humor nerijetko sadržavao nostalgične, melankolične i sarkastične tonove. O kreativnosti i genijalnosti njegovih stripova najviše svjedoči činjenica da su njegova djela i nakon 65 godina ostala aktualna i voljena među publikom. Njegov smisao za humor ostao je svjež i zanimljiv novoj publici različitih generacija.

Komentiraj