Charles i Camilla obilježit će s Macronom de Gaulleovo obraćanje Francuzima

Britanski princ Charles i njegova žena Camilla s francuskom predsjednikom Emmanuelom Macronom idući četvrtak obilježit će 80. obljetnicu povijesnog govora Charlesa de Gaullea, kojim je putem radija pozvao Francuze da ustanu protiv nacističke okupacije.

Zajedničko obilježavanje moglo bi učvrstiti odnose Londona i Pariza u vrijeme zastoja u pregovorima o budućim odnosima između Europske unije i Velike Britanije.

Charles i Camilla dočekat će Macrona u svojoj rezidenciji Clarence House uz “počasnu Gardu Coldstream i glazbeni sastav Garde”.

De Gaulleov poziv, emitiran na radiju BBC 18. lipnja 1940., smatra se utemeljiteljskim činom francuskog otpora nacističkoj okupaciji u Drugom svjetskom ratu, iako su rijetki čuli taj govor čiji se zapis izgubio.

Međutim, sačuvan je cijeli tekst govora i uklesana brončana ploča blizu Spomenika neznanom vojniku ispod Slavoluka pobjede u Parizu.

De Gaulle je nakon sloma francuske vojske napustio Francusku i odlučio nastaviti borbu protiv nacista, za razliku od kolaboracionističke vlade u Vichyju.

U govoru je pozvao francuske vojnike da nastave borbu u francuskim kolonijama ili da se pridruže britanskim snagama.

Komentiraj