Četvrtak je bio rekordan dan u cijepljenju protiv Covida-19, utrošeno je preko 46 tisuća doza cjepiva

U četvrtak, 29. travnja 2021. prema podacima iz središnjeg registra cijepljenih osoba e-Cijepih, utrošeno je u Hrvatskoj  46.887 doza cjepiva protiv Covid-19 što je rekordan broj dnevnog cijeljenja do sada, javlja u petak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Dobra organizacija timova i mjesta za cijepljenje, od ordinacija liječnika obiteljske medicine u cijeloj zemlji do županijskih zavoda  i zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, kao i pravodobna informacija pacijentima o terminima cijepljenja preduvjet je ovako dobrih rezultata cijepljenja, stoji u priopćenju HZJZ-a.

Uz to, na najbolji način potvrđuje da je zdravstveni sustav u Hrvatskoj organizacijski spreman u idućem razdoblju dnevno cijepiti i više do 39.000 doza koliko će biti moguće s obzirom na veliki broj doza cjepiva koje stiže kroz svibanj i lipanj. Takva dinamika cijepljenja omogućuje da se do kraja lipnja cijepi i više od 1.848.462 osobe odnosno više od 55 posto odraslih osoba.

“Osigurane su dovoljne količine cjepiva, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao glavni nositelj programa cijepljenja protiv Covid-19 u Hrvatskoj, uz svesrdnu potporu Ministarstva zdravstva i svih dionika u zdravstvenom sustavu, poduzeo je sve potrebne mjere kako bi se cijepljenje odvijalo prema planu. Organizirana je distribucija na cijepna mjesta, timovi koji će provoditi cijepljenje i sva potrebna logistička potpora”, izjavio je ravnatelj HZJZ i glavni koordinator programa cijepljenja u Hrvatskoj Krunoslav Capak.

Dosezanje što veće razine zaštite građana cijepljenjem smanjit će se širenje bolesti Covid-19 što je preduvjet očuvanja života i zdravlja ljudi, smanjenog opterećenja bolnica, kao i uspješnosti ovogodišnje glavne turističke sezone koja ima značajnog udjela u hrvatskom gospodarstvu, kao i povratku redovitim aktivnostima u svakodnevnom životu, poručili su iz HZJZ-a.

 

Komentiraj