Četvorka iz Haaga poslala pismo obitelji Slobodana Praljka

EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Milivoj Petković i Valentin Ćorić, koji su prošlu srijedu u Haagu pravomoćno osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne za zločine u BiH, poslali su pismo obitelji Slobodana Praljka.

“Čin vašeg Slobodana, našeg suborca i već 14 godina susjeda iz ćelije A210, povijesnog je značenja kojeg nismo ni svjesni u ovome trenutku, čin upozorenja međunarodnoj zajednici i njezinim tijelima koja na svojoj savjesti nose njegov život”, stoji između ostalog u pismu, prenosi Večernji list.

U pismu su napisali daje Praljak ‘na jedini mu preostali način iskazao protest protiv nanesene nepravde – proglašenja pravno i činjenično udruženog zločinačkog pothvata, čiji su članovi ne samo mi osuđeni, nego i tisuće časnika i vojnika HV i HVO, te dužnosnika RH i dužnosnika BiH’.

Potpisnici pisma naveli su i da sud nije htio prihvatiti njihove ‘jasne dokaze o borbi za slobodu jednog naroda’. Ti dokazi, tvrde, govore da je istina sasvim drugačija od ‘one koju su konstruirala tijela ad hoc suda’.

Podsjetimo, Slobodanu Praljku prošle je srijede također potvrđena kazna od 20 godina za ratni zločin nakon čega je on u Haškoj sudnici popio otrov od kojeg je preminuo nekoliko sati kasnije u bolnici.

Komentiraj