EPA/ABED AL HASHLAMOUN

Četvorica izraelskih vojnika ranjena u eksploziji na granici s Gazom

Četvorica izraelskih vojnika ranjena su u subotu u eksploziji na granici s Pojasom Gaze, priopćila je izraelska vojska koja je uzvratila tenkovskom paljbom na promatračnicu u palestinskoj enklavi.

Ovo je jedan od najozbiljnijih izgreda na granici Izraela i Pojasa Gaze u kojemu je nakon njihova zadnjeg rata u ljeto 2014., na vlasti islamistički pokret Hamas.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za eksploziju, ali je izraelska vojska za taj incident optužila Hamas.

“Hamas duž granice s Izraelom redovito organizira pobune i tobožnje prosvjede”, napisao je na Twitteru vojni glasnogovornik Jonathan Conricus.

Po njegovim riječima, eksplozivna naprava je postavljena dan ranije, u prigodi takva prosvjeda.

“Hamas držimo odgovornim za svaki napad iz Gaze”, dodao je.

Izraelska vojska je nešto ranije priopćila da su četvorica vojnika ranjena, među kojima dvojica “teško”, u eksploziji koja se dogodila blizu sigurnosne ograde.

Izraelski tenk je zatim gađao promatračnicu u Pojasu Gaze, dodaje vojska.

Palestinski sigurnosni izvori kažu da je izraelska granata pala istočno od Khan Younesa, na jugu Pojasa Gaze, pri čemu nitko nije ranjen.

Izrael i Hamas poštuju krhko primirje od završetka rata u 2014., trećeg u Pojasu Gaze od 2007. kad je islamistički pokret ondje preuzeo vlast.

Početkom mjeseca izraelsko ratno zrakoplovstvo je izvelo zračne udare na jugu Pojasa Gaze kao odgovor na raketiranje izraelskog teritorija iz enklave.

Komentiraj