Četrnaesta godina projekta: Novih 27 proizvođača dobilo oznake ‘Hrvatski otočni proizvod’

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u petak je izvijestilo da je još 27 proizvođača dobilo pravo na uporabu oznake Hrvatski otočni proizvod.

Riječ je o projektu koji se provodi četrnaestu godinu, a ove je godine 27 proizvođača dobilo oznaku za 45 otočnih proizvoda. Oznaka se dodjeljuje jednom godišnje u vidu plakete ili makete u četiri kategorije, umjetnost i dizajn, kemijski proizvodi, pića i prehrambeni proizvodi. Ovogodišnji tradicionalni i inovativni proizvođači su s Iža, Ugljana, Murtera, Dugog otoka, Kaprije, Krka, Silbe, Prvića, Raba, Paga, Cresa, Hvara, Šolte i Brača.

Odluku o dodjeli oznake donose neovisne tehničke komisije čiji su članovi priznati hrvatski stručnjaci za relevantna područja. Oznaku mogu dobiti proizvodi koji udovoljavaju svim propisanim uvjetima, a konačnu odluku donosi ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak na prijedlog Savjeta projekta.

Ugovori o pravu uporabe oznake Hrvatski otočni proizvod sklapaju se na vrijeme od jedne godine za proizvode koji koriste oznaku „Ekološki proizvod“, dok se na vrijeme od tri godine sklapaju ugovori za proizvode koji koriste oznake „Izvorno hrvatsko“, „Hrvatska kvaliteta“, „Tradicionalnog ugleda“, „Izvornosti“, „Zemljopisnog podrijetla“, „Izvornosti za ostale proizvode“, „Zemljopisnog podrijetla za ostale proizvode“, te za proizvode koji nemaju jednu od naprijed navedenih oznaka, a nastali su kao rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i investicije.

Evo koji su novi ‘Hrvatski otočni proizvodi’:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Komentiraj