Šibenik Dance Festival osmi put postavlja plesne pozornice na tisućljetne kamene trgove, dovodi vrhunske plesne izvedbe u srednjovjekovne tvrđave i uvodi ljubitelje plesa u 150 godina staru zgradu Hrvatskog narodnog kazališta. Već tradicionalno kraj srpnja u Šibeniku obilježava plesna umjetnost, ove godine od 23. do 28. srpnja. I ovoga puta četiri najatraktivnije lokacije grada Šibenika – Trg Republike Hrvatske pored katedrale Sv. Jakova, tvrđava Sv. Mihovila, tvrđava Barone te Hrvatsko narodno kazalište – postaju pozornica za mnoge plesače, koreografe i plesne ansamble.

Festival će ove godine obilježiti svečano otvaranje na tvrđavi Sv. Mihovila, i to u dva dijela: prvi dio je “The Edge”, majstorsko djelo Igora Kirova, dio triptiha “East / West” u produkciji Baleta HNK Split. Riječ je o još jednom u nizu maestralnih ostvarenja Igora Kirova – najistaknutijeg makedonskog plesača i koreografa te ravnatelja Baleta splitskog HNK. Drugi dio je Bizetova “Carmen” u koreografiji Balázsa Vincze. Strastven, erotičan i dramatičan balet u izvedbi Nacionalnog baleta iz Pečuha – Ballet Pécs – najstarije suvremene plesne trupe u Mađarskoj i jednog od najpoznatijih baletnih ansambala u Europi.

Kao uvod u ovogodišnje izdanje Šibenik Dance Festivala stiže poseban gost – multimedijalni umjetnik, fotograf i kipar Stephan Lupino s izložbom LUPINIZAM by LUPINO koja se otvara 22. srpnja u Atriju Muzeja grada Šibenika. Izložbom proslavljeni fotograf i umjetnik obilježava 35 godina stvaralaštva. Bit će izložen dio opusa Lupinovih fotografija nastalih od 80-ih godina do danas te nekoliko skulptura. Najveća atrakcija, baš kao i u Klovićevim dvorima u Zagrebu, bit će brončana skulptura “Fire Lovers” visoka više od tri metra i teška 300 kilograma. Taj mali djelić stvaralaštva najava je velike Lupinove izložbe koja će u Šibeniku biti postavljena sljedeće godine. Tada će biti izložena i najimpresivnija Lupinova skulptura “Fire Angel”, izlivena u bronci visine četiri metra. Šibensku izložbu pratit će performans “Rođenje sunca” Lupinova suradnika i make up umjetnika Dine Bakse, koji će na otvorenju uživo oslikati muški model, a Lupino će ga potom fotografirati.

Kroz sedam njegovih izdanja Šibenik Dance Festival posjetilo je više od 10 tisuća ljudi, a festivalom je prodefiliralo više od 300 plesača iz regije i svijeta.

Komentiraj