Patrik Macek/PIXSELL

Četiri manjinca dali podršku Zlatku Hasanbegoviću

HDZ i osam manjinskih zastupnika, nakon dva kruga zajedničkih pregovora, nastavljaju s pojedinačnim pregovorima u kojima će svaki manjinski zastupnik prezentirati ključne probleme nacionalnih manjina koje on predstavlja u Saboru. Zasad su manjinski zastupnici zadovoljni pregovorima i uvjereni su kako će se Vlada Mosta i HDZ-a uskoro sastaviti uz njihovu potporu.

‘Većina toga već je riješena zakonima, ali dio njih se ne provodi, pa nam je bitna garancija da to više neće biti tako’, kazao je za Večernji list zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics.

S obzirom da manjinski zastupnici mogu biti u dva saborska kluba zastupnika, uz Klub nacionalnih manjina, a Milan Bandić govori da će njegov klub imati pet zastupnika (na izborima su dobili dva mandata), nagađa se da bi pojačanje mogli biti upravo manjinci – Vladimir Bilek i Ermina Lekaj Prljaskaj koji su već bili u njegovu klubu te Robert Jankovics.

‘Tražilo me nekoliko klubova da im se pridružim, ali nisam još ništa odlučio. Red je da se Sabor prvo konstituira’, kazao je Jankovics.

Tri SDSS-ovca i zastupnik talijanske manjih Furio Radin protive se tome da Zlatko Hasanbegović bude u Vladi, no ta tema, kažu, još nije bila na stolu. Unatoč tome, Veljko Kajtazi, Ermina Lekaj Prljaskaj, Vladimir Bilek i Robert Jankovics ne protive se Hasanbegoviću u Vladi.

 

Komentiraj